Gå direkt till textinnehållet

Anna Careborg lämnar SvD – går till ny chefsroll på SVT

Svenska Dagbladets chefredaktör och vd Anna Careborg lämnar tidningen och blir nyhets- och sportdirektör på SVT. ”Ett av mina svåraste beslut någonsin”, säger hon.

Anna Careborg blir i den nyinrättade rollen högsta chef över samtliga nyhets- och sportmedarbetare på SVT. Hon får också ansvaret för den långsiktiga inriktningen för nyhetsverksamheten.

”Anna Careborg är en klok publicist med djup insikt i både dagens och framtidens digitala medievanor. Hon har modet och kunskapen som krävs och har byggt både starkt förtroende och en förbättrad ekonomi på Svenska Dagbladet”, säger Hanna Stjärne, vd på SVT, i en kommentar.

Anna Careborg lämnade beskedet till kollegorna på Svenska Dagbladet på morgonen idag.

Var det ett lätt beslut att fatta, att tacka ja till SVT?
– Det var ett av mina svåraste någonsin. Jag kommer lämna en helt fantastisk arbetsplats med de bästa av kollegor. Men jag är trygg i att de, som är så briljanta, kommer att fortsätta i full fart med allt det vi har på gång, det förändringsarbete vi har sedan några år tillbaka. Det är ett lagarbete, säger Anna Careborg.

Vad drar med SVT?
– Jag har en benfast tro på journalistiken och dess uppdrag. Det är en väldigt viktig tid nu. Jag ser att det i den här nyinrättade rollen finns en stark kraft, att tillsammans med de begåvade medarbetarna på SVT bevaka vår tids stora frågor, och idrottsevenemang.

– Det är också med ödmjukhet, eftersom det sker i allmänhetens tjänst.

Du är tidningsmänniska, blir det en omställning att gå till tv?
– Jag ser det som spännande. Tv-kompetens i världsklass finns ju redan i huset, så just den kompetensen behöver jag inte tillföra.

Anna Careborg lämnar idag över utgivarrollen till redaktionschefen Martin Ahlquist som tar över som tf chefredaktör tills en ny publisher rekryterats.

Marknadsdirektören Karin Nilsson går in som tf vd.

Anna Careborg har varit chefredaktör på SvD i fem år. Hon börjar på SVT den 1 januari 2024.

Läs Journalistens personporträtt med Careborg från hösten 2008.

Fler avsnitt
Fler videos