SvDs essäsida fyller 100 år
I 100 år har Svenska Dagbladets läsare kunnat ta del av essäsidan Under strecket. Det kommer tidningen att fira på flera olika sätt under nästa år.
När Svenska Dagbladet införde essäsidan 1918 var tanken att ge plats för ”ett neutralt forum för behandlingen av kulturella spörsmål av intresse för den stora bildade allmänheten”. Hittills har över 35 000 essäer om "litterära och konstnärliga, politiska, vetenskapliga och sociala, historiska och nationalekonomiska ämnen" publicerats.
Under jubileumsåret kommer mellan 300 och 400 understreckare från arkivet att göras fritt tillgängliga på nätet. Satsningen finansieras av Riksbankens jubileumsfond som även gett bidrag till forskning om Under streckets historia.
I morgon inleds firandet med en understreckare skriven på vers av poeten Ulf Karl Olov Nilsson, som består av meningar som har lånats från Twitter, Flashback, Blocket, Familjeliv och andra sajter. Att Under strecket skrivs på vers har bara hänt en gång tidigare, 1919.
”Särskilt glädjande är hur understreckarna står starkt också i det digitala medielandskapet, ifråga om såväl läsning och delningar som betalningsvilja. När det gäller arkivmaterial är det Under strecket-artiklar som lockar överlägset flest nya, digitala prenumeranter”, säger SvDs kulturchef Lisa Irenius i ett pressmeddelande.