Gå direkt till textinnehållet

Journalistenpodden fyller 100!

Idag firar Journalisten ett litet jubileum när det etthundrade avsnittet av Journalistenpodden släpps. En milstolpe som också blir det sista som leds av avgående chefredaktören Helena Giertta. ”Det här hundrade avsnittet är en liten topp", menar hon och minns tillbaka till när allt började.

Det allra första avsnittet av Journalistenpodden släpptes på youtube i april 2015 och leddes även då av Helena Giertta, som bjöd in den dåvarande Uppdrag Granskning-chefen Nils Hanson till ett samtal om grävjournalistik.

De första åren leddes några av avsnitten också av tidningens reportrar och ämnena kunde variera, från samtal om musikjournalistik med Jan Gradvall till skrivande med DNs Matilda Gustavsson.

På senare år blev dock framgångsreceptet en mer renodlad podd om medieetik, där Helena Giertta permanent tog över programledarrollen – oftast i samtal med den före detta Medieombudsmannen Ola Sigvardsson.

Annons Annons

Bland de avsnitt som har rönt allra mest uppmärksamhet finns bland annat avsnitt 90 där Helena Giertta och Ola Sigvardsson diskuterade publiceringar av krigsbilder – efter den uppmärksammade bilden på kvinnan som bars ut på bår blodig från en BB-avdelning i Ukraina. Ett avsnitt dom drog över 26 000 lyssningar.

Nästan lika många lyssningar drog avsnittet efter, 91, där duon diskuterade Kajsa Ekis Ekmans rätt till sina åsikter och Rasmus Paludans koranbränningar.

Den sista januari slutar Helena Giertta som chefredaktör och vd för Journalisten och systertidningen Finansliv, och lämnar då även programledarrollen bakom sig.

Att det skulle bli så mycket som 100 avsnitt hade hon inte kunnat tro när podden startade.
– Man drar i gång något som ett försök och ibland vet man inte hur många som kommer att bry sig eller hur mycket det kommer bli. Vi var tidigt ute med att göra podcasts, och det känns såklart fantastiskt att vi nu har gjort 100 stycken. Det borde vi få en guldmedalj för, säger Helena Giertta.

Hur kommer det sig att Journalisten var så tidigt ute?
– Vi försöker ju vara snabba med alla journalistiska uttryck och plattformar. Vissa funkar bättre än andra, sen är också jag särskilt intresserad av ljudjournalistik och har en redaktion som är väldigt intresserade av nya sätt att publicera sig, säger hon.

Vad minns du mest?
– Jag minns det första avsnittet när jag intervjuade Nils Hanson under Gräv 2015, eller vårt poddande från Almedalen som också varit väldigt roligt. Sen tycker jag nog att det här hundrade avsnittet är en liten topp, där vi bland annat återkommer till bildpubliceringarna kring Börje Salming och Ola Sigvardsson är väldigt frispråkig.

Vad har varit roligast och vad har varit svårast, i den här rollen som poddprogramledare?
– Det svåraste är att vi inte haft någon riktig ljudstudio, det är tack vare dig (undertecknad reporter red.anm) och dina specialkunskaper som gjort att vi har kunnat fortsätta. Det roligaste har varit att spela in själva podden, det många kanske inte vet är att den är nästan oredigerad, och känns som en direktsändning även när man gör den.

Har du någon sista hälsning till Journalistens poddlyssnare?
– Sluta inte lyssna på Journalistenpodden, som kommer att fortsätta. Och håll gärna utkik efter kommande poddar av mig med gäster.

Fler avsnitt
Fler videos