Gå direkt till textinnehållet

TT fyller (drygt) 100 år – firar med utställning på Fotografiska

Att välja ut 300 nyhetsbilder av 100 miljoner var ett ”styvt jobb” säger TT Nyhetsbyråns bildbyråchef Tobias Röstlund till Journalisten.

I oktober öppnar utställningen News Flash – Ett sekel av nyheter på Fotografiska i Stockholm, där bilder från TT Nyhetsbyråns bildarkiv visas. TT fyllde 100 redan förra året men den planerade jubileumsutställningen fick skjutas upp ett år på grund av pandemin.

– Det här känns väldigt roligt, särskilt eftersom utställningen kommer att attrahera alla åldersgrupper. Både en 80-åring och en tonåring kan få ut något av det, säger Tobias Röstlund, TTs bildbyråchef.

Utställningen är kronologiskt ordnad per decennium och tonvikten är på de över 300 bilderna, men det finns också andra medieformer.

Annons Annons

– Det var ett otroligt styvt jobb att välja ut bilderna. Samtidigt är vi ovana vid att hävda oss själva. Vårt motto är ju ”Vi gör andra bättre”, vi ska inte stå i centrum.

Hur valde ni ut bilderna?
– Vi började med att lista de största händelserna och nyheterna sedan 1921, och det tog sin tid. Man glömmer bort saker även i närtid. Det blev ungefär 700. Sedan sorterade vi fram dem som är mest bildmässiga. Det är ju inte alla nyheter som finns på bild.

Vilken är den största bildmässiga nyheten i TTs historia, om du får välja?
– Andra världskriget. Det är ett tråkigt svar, men vi har ett enormt bildmaterial från 1939-1945 och kriget var förstås den dominerande händelsen under 1940-talet.

Kung Gustaf V:s Cadillac beskådas av nyfikna efter att ha hamnat i ett vattenfyllt dike vid Smista strax söder om Segeltorp i Stockholm. Kungen och hans sällskap, förste hovstallmästare d'Otrante, friherre Carl von Essen och greve Nils Gyldenstolpe var på väg hem efter en jakttur vid Tullgarns slott, 28 september 1946. Olycksplatsen fick därefter heta Kungens kurva. Bilden ingår i utställningen. Foto: TT

Astronauten Edwin ”Buzz” Aldrin på månen vid Lunar Module, Apollo 11, 20 juli 1969. Bilden ingår i utställningen. Foto: Neil Armstrong/Heritage/TT

Fakta

Öppnar den 21 oktober
Utställningen News Flash – Ett sekel av nyheter är ett samarbete mellan Fotografiska och TT Nyhetsbyrån och pågår från 21 oktober 2022 till 12 februari 2023 på Fotografiska i Stockholm.

Fler avsnitt
Fler videos