Bragdguldet kan bli kvar
trots nedlagd sportredaktion

21 september, 2012

Besparingarna på SvD Nedläggningen av Svenska Dagbladets sportredaktion är den mest drastiska förändringen när tidningen fortsätter sina nerdragningar. En fråga är vad som kommer att hända med Svenska Dagbladets Bragdguld, när det inte finns någon sportredaktion.

Sportmaterialet ska i framtiden köpas in från externa producenter när tidningen ska ändra karaktär och bli mer av en beställarorganisation. Det är ännu oklart vilka som ska göra sporten, även om det ligger nära till hands att tro att uppdraget går till Schibstedkollegan Aftonbladet och dess Sportbladet.

Utrymmet för sporten kommer att krympa.

– Sportsidorna flyttas till slutet av affärstidningen, säger journalistklubbens ordförande Thomas Berglund. Kvar blir troligen en resultatsida och någon sida med text. Vi vet inte vad som kommer att hända med det tiotal som i dag arbetar där. Ledningen hoppas säkert på att många tar avgångsvederlag, men vad som händer med dem som inte gör det vet vi inte.

Svenska Dagbladet delar årligen ut Bragdguldet till till idrottsutövare som får medalj för årets bästa sportprestation. Ledningen tycks vilja fortsätta dela ut medaljen.

 - Det blir konstigt om vi ska fortsätta att dela ut medaljen när vi inte längre har en egen sportredaktion, söger Thomas Berglund.

Jan Majlard, som varit sportreporter på SvD i drygt 20 år, berättar att sportredaktionen nedmonterats successivt de senaste åren. Sportdesken försvann för ett par år sedan och i december 2011 drog två-tre tjänster in.

Han har ingen aning om vad som ska hända med hans anställning framöver.

– Jag är 52 år. Det är lite väl tidigt för mig att ta avgångsvederlag, säger han.

Kulturen upphör som egen rygg och integreras med Idagredaktionen i SvDs första del. Sex-nio tjänster försvinner.

– Jag är egentligen inte så orolig över kulturen, säger Thomas Berglund. Den har i dag en stark och drivande chef och den är inte så känslig för nerdragningar i och med att man redan till stor del anlitar återkommande frilansar. Men jag undrar över hur Idagredaktionen påverkas när de förlorar egen chef. Det är nu en tajt och samkörd arbetsgrupp.

Thomas Berglund är också bekymrad över hur grafikavdelningen ska fungera när den förlorar sin chef. SvD är känd för sin goda grafik som gett tidningen flera priser.

Inom journalistklubben är man orolig över framtiden.

– Vi vet inte om det här är det sista sparpaketet, säger Thomas Berglund. SvD förlitar sig på en lojal och trogen kärna av prenumeranter. Vi vet inte hur de kommer att ta emot förändringen. Är läsarna beredda att betala en dyr prenumeration på den nya, krympta tidningen?

 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Christer fre, 2012-09-21 14:02
I över 20 år har jag som verkligen vill läsa en riktigt morgontidning ratat DN till förmån för SVD av flera skäl. Men ett av flera väsentliga skäl har varit SVD:s utmärkta sportsidor, där DN är på efterkälken. Eftersom prenumeration på två morgontidningar är uteslutet får jag väl också vända de tryckta tidningarna ryggen och bli webb-läsare - om nu inte SVD även sänker prenumerationspriset med en tredjedel! En extremt besviken prenuemerant,
Inlagt av Anders Josephsson fre, 2012-10-26 18:41
Jag är prenumerant på på SvD sedan några år tillbaka. Först och främst är jag intresserad av sporten och kulturen. När nu sportdelen i stort sett upphör och kulturen bakas in i huvuddelen så försvinner min motivation att behålla tidningen.SvD har tagit ett synnerligen oklokt beslut.
Besparingarna på SvD

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies