Gå direkt till textinnehållet

Starka reaktioner efter beskedet om Lööf – osäkert hur Almedalsveckan påverkas

Det är för tidigt att svara på om gårdagens nyhet om Annie Lööf som tilltänkt mordoffer kommer att påverka öppenheten på nästa års Almedalsvecka.

Det skriver Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre i ett mejl till Journalisten.

”Vi fick beskedet att det var Annie Lööf som var det tilltänkta offret i går, samtidigt som det gick ut i media. Vårt nästa steg är att sätta oss tillsammans med polisen, våra säkerhetsansvariga samt med partiernas representanter för att utvärdera och se på vad detta kan tänkas innebära för det öppna demokratiska samtalet”, säger Stuhre.

Beskedet igår från åklagare Henrik Olin att den man och tidigare NMR-medlem som erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby i juli även ska ha planerat att döda Centerpartiets ledare Annie Lööf, har väckt starka reaktioner.

”Högerkonservativas och extremhögerns uppiskande av hat mot Centerledaren Annie Lööf är inte oskyldigt. Ord spelar roll. Hatet avhumaniserar. Och till slut återstår bara våldet. Visbymördarens vilja att mörda Annie Lööf är en yttersta konsekvens av detta massiva hat”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein på Twitter.

Expos Jonathan Leman, senior researcher, säger till Svenska Dagbladet att det finns ”en stor upptagenhet vid Annie Lööf, och fientlighet mot henne som person” bland både högerpopulister och högerextremister, som sprids i sociala medier.

 

Fler avsnitt
Fler videos