Gå direkt till textinnehållet

Strid om frilansmaterial på Sydsvenskan och HD

Journalistförbundet anser att Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad är två skilda tidningar och frilansar därför ska få full betalning om en artikel återpubliceras. Sydsvenskan anser att de två tidningarna har en gemensam redaktion.

Efter Sydsvenskans köp av Helsingborgs Dagblad har frilansar undrat om de får extra betalt om deras artiklar publiceras ännu en gång i en av tidningarna.

”Journalistförbundets uppfattning är att HD och Sydsvenskan är två tidningar. Även om de ges ut av samma företag är det centrala att det är två tidningar, som till övervägande del har helt olika innehåll”, skriver Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet, i en kommentar på Journalistförbundets hemsida.

Enligt Journalistförbundets ska alltså en frilansare få hundra procent ersättning för återpublicering av material som producerats för Sydsvenskan när materialet sedan återanvänds i Helsingborgs Dagblad

Pia Rehnquist chefredaktör och stf utgivare på Sydsvenskan påpekar att de två tidningarna kommer att ha gemensam redaktionsledning, nyhetsledning, redigering, webbdesk, kulturredaktion, opinionsredaktion, sportredaktion och kommer att dela väldigt mycket material.

" Vår uppfattning är med andra ord att det inte handlar om 'återpublicering' för frilansarnas del, utan att de säljer sina texter till en gemensam redaktion," skriver Pia Rehnquist, chefredaktör och stf utgivare på Sydsvenskan i ett mejl till Journalisten.

Även om HD och Sydsvenskan skulle vara två editioner av samma tidning anser Journalistförbundet att det ändå rör sig om två skilda produkter eftersom tidningarna marknadsförs som två produkter med två skilda namn.

Fler avsnitt
Fler videos