Gå direkt till textinnehållet

Ny strid mellan Ekis Ekman och Arbetaren – hotar med stämning

Kajsa Ekis Ekman kräver ytterligare drygt 500 000 kronor från tidningen Arbetaren, annars väntar en ny stämning. Det skriver Arbetarens styrelse i ett pressmeddelande. Kajsa Ekis Ekmans ombud Anders Karlsson är förvånad över att tidningen gått ut med kravet offentligt.

Kajsa Ekis Ekman anställdes som vikarierande tf chefredaktör för Arbetaren 2022, men efter att personalen motsatt sig rekryteringen fick hon sparken. Hon stämde då tidningen i tingsrätten och vann, och fick kompensation på 600 000 kronor plus sociala avgifter och rättegångskostnader. Dessutom skulle hon återtas i tjänst.

Nu har ett nytt krav på 574 456 kronor riktats mot tidningen från Kajsa Ekis Ekman genom hennes ombud Anders Karlsson.

Anders Karlsson säger till Journalisten att han och Arbetaren haft överläggningar under förmiddagen, och att han är överraskad över att tidningen valt att gå ut offentligt med att kravet riktats mot tidningen.

Annons Annons

– När vi skiljdes idag så tänkte vi att det skulle komma ett motbud. Men i stället kommer det en pressrelease. Det har jag aldrig varit med om tidigare, säger han. 

Enligt Anders Karlsson handlar kravet framförallt om att tidningen inte följt tingsrättens beslut att Kajsa Ekman skulle återtas i tjänst. I stället har hon fått utreda det nya presstödet för tidningens räkning, och haft semester. 

Enligt Arbetaren hade den ordinarie tillförordnade chefredaktören återgått i tjänst, och det fanns därför inte den typen av arbetsuppgifter för Kajsa Ekman på redaktionen. I stället fick hon i uppdrag att genomföra utredningen om det nya presstödet. 

”En annan fördelning hade krävt introduktion i arbetsverktyg, publicistisk hållning, rutiner, policys och så vidare”, skriver Arbetaren. 

Arbetaren menar också att det enbart återstod fem arbetsdagar på Kajsa Ekis Ekmans anställning, varpå det var orimligt att lägga resurser på att ge henne tillgång till allt.

Men enligt Anders Karlsson ska även den tid då Kajsa Ekis Ekman hade semester räknas in i den period då hon återgått till tjänst, och då skulle hon fått nycklar, inloggningsuppgifter och dylikt. 

– Hon fick inte heller publicera artiklar på Arbetarens hemsida och det stod ingenting om att hon var chefredaktör. Det var inget återtagande i tjänst i egentlig mening. Det finns en rättpraxis kring det här, och den har inte följts, säger Anders Karlsson.

Beloppet är enligt Anders Karlsson ett vite enligt reglerna i LAS, som slår fast att vid dylika fall ska man få månadslönen gånger anställningstiden i ersättning. Han säger dock att de är beredda att förhandla med Arbetaren. 

– Vi har inte bestämt om vi ska lämna in en stämning, utan det ska vi besluta om närmaste veckorna. 

Enligt Kajsa Ekis Ekman har Arbetaren också brutit mot semesterlagen, då hon inte fått besked om semesterns förläggning två månader i förtid. Enligt tidningen har det inte varit möjligt att ge besked om semester tidigare då tingsrättens dom kom för sent. Anders Karlsson säger att den frågan är sekundär i deras krav. 

– Vi har fått ett bemötande i den frågan som vi ska beakta, så vi får se vad vi gör med det, säger Anders Karlsson. 

Martin Nilsson, styrelseledamot för Arbetaren Tidnings AB är kontaktperson i pressmeddelandet. Han avböjer att kommentera Anders Karlssons kritik mot att pressmeddelandet skickades ut.

– Vi hade ett möte med dem och sen valde vi att gå ut med pressmeddelandet, säger han.

Så ni avser inte att betala det här utan rättslig strid?
– Nej. 

Arbetaren skriver i sitt pressmeddelande att de anser sig ha rätten på sin sida.  

– Vi är trygga i vår juridiska bedömning att vi skulle vinna det här om det går till domstol, men tycker det är orimligt att tidningen ska behöva lägga tid och pengar på en rättsprocess för att hon är missnöjd med de arbetsuppgifter hon fick under fem arbetsdagar, säger Cim Héloïse Sävel, styrelseordförande i Arbetaren Tidnings AB i pressmeddelandet. 

Fler avsnitt
Fler videos