Gå direkt till textinnehållet

Storbritannien och Kanada prisar journalistfack i Belarus

Journalistförbundet i Belarus tilldelas ländernas mediefrihetspris.

Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne och Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab meddelade på måndagen att ländernas gemensamma mediefrihetspris, ”The Canada-United Kingdom Media Freedom Award”, tilldelas det belarusiska journalistförbundet BAJ.

Det är första gången priset delas ut. Det belarusiska journalistförbundet får priset för sitt åtagande för den journalistiska etiken och de journalistiska principerna, och för sin uthållighet och självuppoffring under attackerna mot medier i Belarus.

– Det är avgörande att journalister, oavsett var i världen de arbetar, kan rikta ljuset mot det som pågår utan att känna rädsla för repressalier, censur eller bestraffning. Jag hyllar det belarusiska journalistförbundet för deras hängivenhet åt att rapportera om mänskliga rättigheter och valfusk under pågående våldsamheter, hot och skrämseltaktik, säger Dominic Raab i ett uttalande.

Annons Annons

– I en tid när mediefriheten attackeras allt hårdare, berömmer vi det belarusiska journalistförbundet för dess kamp för att skydda journalisters rättigheter, friheter, liv och levebröd i Belarus. Förbundets insatser för att motverka repression och desinformation säkerställer att journalister och medborgares röster hörs, och har betydelse, när det räknas som mest, säger François-Philippe Champagne.

Andrej Bastunets, ordförande i BAJ, säger i ett uttalande att förbundet hedras av utmärkelsen.

– Idag tvingas journalister i Belarus arbeta under beskjutning, bokstavligt talat. De är offer för polisvåld och döms till fängelse för att de utför sitt arbete. Vi tackar alla som står upp för de belarusiska journalisterna. Det är viktigt för våra fängslade kollegor, säger Andrej Bastunets.

Fler avsnitt
Fler videos