Gå direkt till textinnehållet

Stor polisinsats då Lars Vilks föreläser

En stor polisinsats kommer att bevaka konstnären Lars Vilks föreläsning i Karlstad i kväll.  Han ska hålla en föreläsning om yttrandefrihetens gränser. Skandal att hans anförande inte fick hållas på Karlstads universitet, anser Expressen chefredaktör Thomas Mattsson.

Föreläsningen blir hans första framträdande i Sverige sedan terrorattacken i Danmark i februari då två personer mördades och fem poliser skadades. I Karlstad ska han hålla en föreläsning under temat Charlie Hebdo och yttrandefrihetens gränser.

”Han kommer att utforma innehållet som han önskar inom ramen för temat”, säger Paula Holst, ordförande för Utrikespolitiska föreningen i Karlstad, som arrangerar föreläsningen, till TT.

Först var det tänkt att Lars Vilks skulle hålla föreläsningen på Karlstads universitet, men därifrån blev det nej eftersom säkerheten inte kunde garanteras. I stället ska den nu hållas på Gamla Wermlandsbanken i centrala Karlstad.

Annons Annons

På sin blogg skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att det är bra att Lars Vilks får tala i Karlstad, men att det är en skandal att han inte fick tala på universitetet.

”Jag vet inte vad han kommer att säga, men det var en skandal att anförandet inte fick hållas på Karlstad universitet och att Utrikespolitiska föreningen fick söka en ny lokal. Vilks är kontroversiell, hans blotta närvaro utgör till och med en direkt säkerhetsrisk för alla andra på plats, men universitet gjorde ändå fel som lät de som hotar och hatar – till och med dödar! – vinna över yttrandefriheten.”

Han fortsätter:

”Det finns mer välkammade företrädare för detta fria ord, mer rumsrena opinionsbildare, men det är av underordnad betydelse för alla som på allvar värnar denna rättighet. Den kan inte bara tillfalla röster och pennor som är, förlåt uttrycket, politiskt korrekta.”

En stor polisinsats kommer att bevaka dagens föreläsning, men hur många som deltar i den vill polisen inte berätta.

”Nu tar man inga risker. Det är viktigt att alla ska känna sig trygga”, säger konstnären Lars Vilks till TT.

Lars Vilks har levt under dödshot i flera år efter att ha porträtterat profeten Muhammed som rondellhund.

I lördags tog Vilks emot ett pris i Danmark av organisationen Trykkefrihedsselskabet.

Fler avsnitt
Fler videos