Gå direkt till textinnehållet

SRs Peter Welander i kontroversiell dubbelroll

Tidningen Resumé har avslöjat att Peter Welander, vid sidan av sitt arbete på Dagens Eko och Studio Ett, arbetat åt försvaret via sin frus bolag.(Bild: Lars-Gunnar Gustafsson)

Enligt tidningen Resumé har Welander utan sina chefers vetskap arbetat för ett projekt om värdegrunden hos de som jobbar inom svenska försvaret, som hans fru Bi Puranen drivit via sitt företag Bikupan. Att Peter Welander sitter i den externa projektgruppen och arbetar med projektet anges i ett avtal mellan Försvaret och Bikupan. Peter Welander har varit tjänstledig från Sveriges Radio sedan i juni. Staffan Sillén, chef för Ekot där Welander arbetar, har sagt att Welander inte har tillstånd att arbeta åt försvaret. Bi Puranens bolag Bikupan har enligt Resumé stigit från 8 till 30 miljoner per år, och vinsten tiodubblats i samband med avtalet med Försvaret, och har två fastigheter, dels en villa på Ekerö och en villa i franska Nice.
– Vi har haft ett möte om frågan idag, men eftersom vi inte fått Peter Welander att medverka har inget hänt. Vi vill först ha hit honom till Sverige så att han får kommentera uppgifterna, säger Staffan Sillén till Journalisten.
– Det var tänkt att han skulle vara med i ett fysiskt möte här och sedan ett telefonmöte, men inget av dem blev verklighet. Nu utgår jag från att han kommer hit och närvarar på ett möte i början av nästa vecka.
Enligt Staffan Sillén var det i går, torsdag, som Ekots ledning för första gången fick se avtalet med försvarsmakten:
– Tidigare hade han sagt att han inte haft något alls med Bikupan att göra. Men i en intervju med Bernt Hermele på Realtid sade hans fru att han stod på lönelistan, och sedan fick vi tillgång till avtalet.

Vilket är problemet med dessa dubbla roller?

– Det är ju ett oerhört problem att en som är anställd på SR samtidigt är anställd på ett annat företag, och dessutom för en myndighets räkning skrivit på ett avtal om tystnadsplikt.

Annons Annons

Journalisten har sökt Peter Welander via telefon.

 

Fler avsnitt
Fler videos