Gå direkt till textinnehållet

SRs valkoordinator: ”Tonläget har varit lite lugnare”

Tove Svenonius, valkoordinator på Sveriges Radio, anser att tempot i valrörelsen är högt men tonläget lugnare jämfört med 2018.

Det är tre veckor kvar till valdagen och den senaste veckan har tempot i valrörelsen höjts rejält, med flera partiledardebatter, utfrågningar, mängder av utspel och presskonferenser – och en praktskandal som TV4s Kalla fakta avslöjat.

På Sveriges Radio avslutades Ekots partiledarutfrågningar i går torsdag, och intresset för valbevakningen har varit stort.

– Vi vet att P1 går väldigt starkt i de linjära sändningarna och digitalt ligger partiledarutfrågningarna i paritet med Sommar i P1, och har fått stort genomslag i andra medier. Det är ingen djärv gissning att den digitala lyssningen är större än förra valrörelsen, helt enkelt eftersom det generellt är fler som vant sig vid att lyssna digitalt, säger Tove Svenonius, inrikeschef på Ekot och samordnare för Sveriges Radios valbevakning.

Annons Annons

Tycker du att det finns några stora skillnader i årets valrörelse jämfört med 2018?
– Inga stora skillnader. Det är precis som vanligt otroligt roligt och spännande att jobba de här veckorna före valet, det är ju journalistisk högsäsong. Utan för oss är nog skillnaden mot tidigare valrörelser större, och det har främst att göra med att valdagen då låg tredje söndagen i september, men sedan förra valet ligger den ju andra söndagen i september. Valrörelserna är kortare och mer intensiva nu än 2014 och tidigare valår. Det blir ett högt tempo – man har plötsligt en vecka mindre att hinna göra valjournalistik på efter sommaren.

– Men en skillnad mot 2018 är att jag tycker att tonläget är lugnare. Det är tre veckor kvar och mycket kan förändras, så det finns väl en risk att jag får äta upp det här, men jag tycker att det har varit en lite mer resonerande ton i debatten och inte riktigt lika många röda linjer.

Hanne Kjöller riktade i en kolumn på DNs ledarsida kritik mot Ekots partiledarutfrågningar, och tyckte de liknade polisförhör. Vad tänker du om det?
– Jag vet inte vad jag ska säga om det. Jag håller inte med. Utfrågningarna har varit professionellt genomförda av skickliga politikkunniga reportrar och det intryck jag har fått är att partiledarna själva har tyckt att utfrågningarna har varit svåra men spännande. Vi fortsätter ju att göra fler utfrågningar, i Morgonpasset i P3 och i P4 Extra.

Förra valrörelsen fick medierna kritik för att man fokuserade för mycket på regeringsfrågan och för lite på sakpolitiken. Hur är förhållandet nu?
– Det är en evig diskussion om hur mycket man ska rapportera om sakpolitik jämfört med det politiska spelet eller kampen. Den senaste mandatperioden har ju visat att regeringsfrågan är viktig. Väljarna vill veta vilka positioner som är låsta och vilka som är öppna, och då måste vi bevaka de frågorna – också, säger Tove Svenonius.

Fler avsnitt
Fler videos