Gå direkt till textinnehållet

Sparpaket på Hemmets Journal

Åtta tjänster ska bort på Egmont Publishing i Malmö och delar av det redaktionella arbetet läggs över på frilansar. Sparpaketet kommer framför allt att påverka Hemmets Journal. ”Det ska inte påverka innehållet alls”, säger Marika Bark, förlagsdirektör på Egmont Publishing i Malmö.

På torsdagen hölls ett personalmöte på Egmont i Malmö där sparpaketet presenterades.

– Alla tycker naturligtvis att det är tråkigt när något sådant här händer. Men alla är medvetna om att vi befinner oss på en vikande marknad. Familjetidskrifter backar med mellan fem och sju procent årligen. Samtidigt har vi en vikande annonsmarknad, säger Marika Bark.

Besparingen om åtta redaktionella tjänster kommer att drabba affärsområdet Tidskrifter, och främst Hemmets Journal som i dag har 26 tjänster. Innan förhandlingarna är avslutade går det inte att säga exakt hur besparingarna kommer att slå mellan tidskrifterna, uppger Marika Bark.

Annons Annons

Målet är att lägga ut mer av det redaktionella arbetet på frilansar.

Varför skulle det bli billigare?
– Det är ett mer flexibelt sätt att få in material i tidningen.

Så det är inte för att ni lättare kan få ned priserna för material som kommer från frilansar?
– Vi är inte ute efter att sänka några priser. Vi värnar högt om det redaktionella materialet i våra tidskrifter.

Hur kommer detta att påverka innehållet?
– Det ska inte påverka innehållet alls. Det är vår uppfattning. Vi har en erfaren redaktionsledning som ska se till detta.

Samtidigt kommer Egmont att öka samarbetet mellan området Tidskrifter, som främst vänder sig till en kvinnlig målgrupp i segmentet familjetidskrifter, och området Kids som riktar sig till barn och ungdomar. Förhoppningen är att det kommer att leda till synergieffekter och effektiviseringar.

Målet är att åtgärderna ska vara genomförda senast till årsskiftet.

Fler avsnitt
Fler videos