Gå direkt till textinnehållet

Bekräftat: Sparpaket om 200 miljoner på SVT

Ett sparpaket om 200 miljoner kronor presenterades under onsdagsförmiddagen för personalen på Sveriges Television. Journalistklubben uppmanar arbetsgivaren att hitta frivilliga avgångslösningar. UPPDATERAD.

Under ett personalmöte på onsdagsförmiddagen informerade SVTs vd Hanna Stjärne om ett sparpaket om 200 miljoner kronor.

Sparförslaget innebär en neddragning om 70-80 tjänster, färre vikarier och mindre externt stöd. Ledningsenheterna ska minska med fem procent. 

SVT ska också ta fram nya arbetssätt och jobba mer med automatisering. Planen är att automatisera all livetextning av program, vilket innebär neddragningar på avdelningen för Språk och tillgänglighet i Stockholm.

Annons Annons

Dessutom ska verksamheter ”renodlas”, bland annat ska det finnas programverksamhet på bara fyra orter. Teckenspråk ska flyttas från Falun till Stockholm. De största besparingarna ska dock göras i Stockholm och kommer särskilt att påverka produktion, teknik, språk och tillgänglighet.

Det kommer också att ske besparingar på redaktionella tjänster, uppger Hanna Stjärne under mötet. Det kommer att bli uppsägningar, och under mötet förekom uppgifter om cirka tio tjänster på nyhetsdivisionen.

Tidigare har SVT aviserat ett sparbeting om 100 miljoner kronor, det nya beskedet innebär att sparpaketet utökas med 100 miljoner kronor.

Kostnaderna för SVT ska enligt Stjärne ha ökat med 400 miljoner kronor på grund av inflation, ökade lönekostnader, ökade säkerhetskostnader. 200 miljoner har redan sparats på administration, ledningsfunktioner samt minskade lokalytor på flera orter. Vid utgången av 2023 ska uppemot 70 procent av personalen att ha flyttat till mindre lokaler.

Besparingarna ska vara genomförda senast 2025.

Journalistklubbens ordförande Rebecka Mårtensson uppmanar arbetsgivaren att försöka hitta frivilliga lösningar:

– Det är jättetråkigt att så många tjänster berörs. När man har ett så här stort sparbeting är det jätteviktigt att man kan erbjuda frivilliga avslut, alltså avgångsvederlag. På NRK i Norge där man genomförde ett stort sparpaket tidigare i år har man god erfarenhet av det, säger Rebecka Mårtensson till Journalisten.

Vad anser klubben om sparplanerna?
– Jag ser risker för både kvalitet och arbetsmiljö. Det finns också en risk att man tappar kompetens när man flyttar verksamheter geografiskt. Sen ställer jag mig frågande till automatiseringen som ska spara pengar. AI-textning kommer säkert att fungera bra någon gång i framtiden, kanske om två år, men idag den är inte riktigt så bra som man skulle önska.

Läs också: Hanna Stjärne: ”Inga erbjudanden om avgångsvederlag”

Fler avsnitt
Fler videos