Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Stort sparpaket på Journalisten

Hälften av de anställda på Tidningen Journalisten AB förlorar jobbet efter nedläggningen av Finansförbundets tidning Finansliv. ”Detta är fruktansvärt tråkigt”, säger Axel Andén som är chefredaktör och vd för Journalisten.

För några veckor sedan meddelade Finansförbundet att medlemstidningen Finansliv, som sedan 2018 producerats av Tidningen Journalisten AB, läggs ner med omedelbar verkan.
Det sista pappersnumret utkom häromveckan. I samma veva slutade nyhetssajten att uppdateras.

Under onsdagen informerades de anställda om vilka konsekvenser nedläggningen får för dem. Det står nu klart att fler än de som arbetat direkt med Finansliv kommer att påverkas.

– Företaget har idag 9,6 tjänster. De behöver minskas med fem, alltså mer än en halvering. Exakt hur det ska gå till är ännu inte klart. Det pågår fackliga förhandlingar som jag hoppas ska bli färdiga under februari. Men självklart kommer vi att följa turordningsreglerna i LAS, säger Axel Andén.

Annons Annons

Han berättar att Journalisten och Finansliv under senare år har vuxit samman alltmer och bland annat delat lokal, administration, IT-system och till viss del även personal.

– Vi samtalar nu med Finansförbundet om hur avvecklingen ska gå till och hur vi ska kunna lösa den situation som vår personal har hamnat i. Det som har hänt är fruktansvärt tråkigt.

Hur påverkas tidningen Journalisten?
– Vi arbetar för att detta ska påverka Journalisten så lite som möjligt.

Journalistklubbens ordförande Johannes Nesser har svårt att i ord beskriva sina känslor inför vad som pågår.

– En redaktion försvinner, en annan decimeras kraftigt. Det är mycket sorgligt.

– Det är viktigt att Finansförbundet löser sina moraliska förpliktelser gentemot medarbetare som under många år har gjort deras tidning och som nu måste lämna.

Hur bör de göra det?
– Genom att skjuta till pengar så att medarbetarna får ett bra avtal. Det är journalister som kommer ut på en arbetsmarknad som är så gott som död. Det kommer att ta tid att hitta nya jobb.

Johannes Nesser är kritisk till att personalen ännu inte fått något avtal att ta ställning till.

– Det har gått tre veckor sedan vi fick chockbeskedet att tidningen ska läggas ner. Jag har väldigt svårt att förstå varför det tar sådan tid. Det borde inte vara svårt för ett fackförbund att inse att man behöver lösa detta på ett schyst sätt.

2016 var Tidningen Journalisten AB mycket nära konkurs. Kapitalet var förbrukat och en kontrollbalansräkning upprättad. Bolaget räddades till slut genom ett aktieägartillskott på 430 000 kronor från ägaren Svenska Journalistförbundet samt ett koncernbidrag på en miljon kronor.

2018 tog bolaget över produktionen av Finansförbundets tidning.

– Att Finansliv kom in räddade lite grann Journalisten genom att vi kunde dela på en del kostnader. Den möjligheten försvinner nu, säger Johannes Nesser.

– Det innebär nedbemanning, vilket får stora konsekvenser för vilken tidning som vi kan göra. Med strax under fem tjänster går det inte att ge ut en tidning med tio nummer per år, ha en webb som uppdateras fem dagar i veckan och producera poddar och tv-inslag. Journalistförbundet har dessutom varit tydlig med att man inte skjuter till mer pengar.

Axel Andén säger att han ska försöka hitta fler intäktskällor.

– Det är mitt jobb framåt. Konceptet med att ge ut två tidningar har fungerat bra. Men det löser inte våra problem på kort sikt.

Mikael Bergling
redaktionen@journalisten.se

Finansliv har getts ut av Tidningen Journalisten AB på uppdrag av Finansförbundet. Tidningen Journalisten AB ägs av Journalistförbundet. Mikael Bergling är frilansjournalist.

Kommentarer

2 svar till ”Stort sparpaket på Journalisten”

  1. Tragiskt för alla inblandade, men av texten att döma verkar det som att Finansliv indirekt har bidragit med finansiell stöttning till Journalistens verksamhet. Är det rimligt, kan inte Journalistförbundets medlemmar själva finansiera sin egna medlemstidning?

    Dessutom, uppstår inte en märklig situation där ett bolag som ägs av ett fackförbund själv producerar tidningar? Råder inte ett jävsförhållande? Kan man granska förhållandena på den ”egna” tidningen om man sitter på dubbla stolar som chefsredaktör? Konstigt upplägg.

  2. Varför betalar SJF inte för Journalisten?! Journalisten har varit sista skälet till att jag är kvar i SJF. Försvinner tidningen försvinner jag.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos