Gå direkt till textinnehållet

Efter 40 dagars strejk – strömhopp av anställda på Le Journal du Dimanche

Journalisterna på den franska tidningen Le Journal du Dimanche lade ned arbetet i 40 dagar i protest mot tillsättningen av en ny chef med högerextrem profil. Nu lämnar ett stort antal medarbetare tidningen.

I slutet av juni gick journalisterna på den inflytelserika veckotidningen Le Journal du Dimanche ut i strejk i protest mot att Geoffroy Lejeune utsetts till ny tidningschef. Lejeune tvingades tidigare i år lämna högertidningen Valeurs Actuelles efter att tidningen under hans ledning drivit en linje alltför nära extremhögerpolitikern Eric Zemmour.

Samtidigt som journalisterna lade ned arbetet publicerades ett upprop undertecknat av 400 kultur- och samhällspersonligheter, också det i protest mot tidningens nya ledning.

I början av augusti avslutades strejken. Men nu töms redaktionen på medarbetare, rapporterar Libération. Enligt Libérations grävgrupp CheckNews lämnar så många som 70 av 100-talet medarbetare JDD efter att journalistfacket nått en uppgörelse med arbetsgivaren om avgångsvederlag.

Annons Annons

Samtidigt har flera politiska partier i Frankrike, bland dem de gröna (EE-LV), socialistpartiet (PS) och kommunistpartiet (PCF) beslutat att bojkotta tidningen genom att tillsvidare inte svara på frågor från deras journalister, rapporterar Libération.

Fler avsnitt
Fler videos