Gå direkt till textinnehållet

Skyttedal samlar in pengar till tvist mot DN

Om KD-politikern Sara Skyttedal  förlorar tvisten om rättigheterna till en bild som Dagens Nyheter publicerat från hennes Facebook-sida, har hon hittills samlat ihop över 180 000 kronor av sympatisörer för att kunna betala eventuella rättegångskostnader. 

Sara Skyttedal hade på måndagsmorgonen samlat in över 180 000 kronor till eventuella rättegångskostnader, enligt ett inlägg på hennes Facebooksida. KD-politikern menar att hon behöver pengarna för att ”övertäcka de rättegångskostnader på 544 000 som jag eventuellt kan komma att bli skyldig vid en dom den 22 december”, skriver Skyttedal på sidan. 

Bakgrunden är en publicering av Dagens Nyheter om Ebba Busch Thor, när hon var partiledarkandidat. DN publicerade bilder från Sara Skyttedals Facebooksida, på henne och Ebba Busch Thor när de poserade framför militärfordon i Israel år 2009. Skyttedal har krävt 28 000 kronor för bilderna men DN motsätter sig betalning med hänvisning till upphovsrättslagen, och hävdar att man kan publicera bilder med stort allmänintresse i en relevant nyhetskontext.

Huvudförhandlingar har ägt rum i Patent- och marknadsdomstolen, skriver Expressen och nu ska det upp i tingsrätten.

Sara Skyttedal får stöd på Twitter av flera ledande politiker som Gunnar Hökmark (M) och Carl Schlyter (MP). Den senare skriver: ”Med DN:s logik mot Skyttedal kan vi nu alla titta gratis på film/bilder om det är relaterat till händelse. Oväntat.”

DNs redaktionschef Caspar Opitz menar att Sara Skyttedal ger en felaktig bild av händelsen och skriver i ett blogginlägg:

”Ebba Busch Thor var vid tillfället slutkandidat till att bli partiledare för Kristdemokraterna. Att en så mäktig politiker förekommer på så pass kontroversiella bilder ansåg DN hade ett stort allmänintresse. Det var viktigt att våra läsare skulle få se bilderna. På samma sätt hade vi resonerat om någon annan blivande partiledare, oavsett om det vore Anna Kinberg Batra eller Stefan Löfven, hade gjort något liknande”, skriver han.

Den 22 december kommer tingsrättens avgörande.

Fler avsnitt
Fler videos