Gå direkt till textinnehållet

Skarp branschkritik mot Google

Såväl Tidningsutgivarna som Utgivarna riktar hård kritik mot Google, efter att Youtube lämnat ut en advokatbyrås namn till aktörer med nazisympatier.

Dagens Nyheter rapporterar om hur en svensk advokatbyrå som företräder bland andra DN och Expressen i sin tjänsteutövning anmält allvarliga hot som framförts mot journalister på Googleägda kanalen Youtube. Youtube ska dock inte ha agerat mot hoten, men tog bort några av de högerextrema publiceringar som var upphovsrättsligt tveksamma. I samband med det röjdes anmälarens (advokatens) namn av Youtube. Därpå inleddes en rad hot och trakasserierna mot advokatbyrån, advokaten och dennes barn, skriver DN.

Googles svenska ledning har inte svarat på DNs frågor, men tidigare hänvisat till företagets ledning i Kalifornien.

Tidningsutgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter rasar mot Google. "Vi har internationella rättsliga avtal för att brottslighet ska beivras, oavsett om det sker i USA eller Sverige. Det är ofattbart att Google inte agerar omedelbart; det man i stället säger är att internationella avtal man ingått inte är aktuella", säger hon, och kräver att den svenska regeringen ska markera mot Google.

Annons Annons

Även Utgivarnas ordförande Sofia Wadensjö Karén är kritisk. "Nu är tiden kommen då Google till sist måste börja ta ansvar för vad som sprids på deras plattformar", kommenterar hon i DN.

Fler avsnitt
Fler videos