Gå direkt till textinnehållet

Skarp kritik mot åklagare – vill ta del av material från sju redaktioner

En åklagare kräver att sju redaktioner ska lämna in filmer från ett upplopp i Rosengård – och tingsrätten ska avgöra om redaktionerna ska tvingas lämna över materialet. Organisationen Utgivarna riktar nu skarp kritik mot åklagaren och kräver att begäran dras tillbaka.

Videor som journalister filmat under upploppen i Rosengård i september i år kan vara bevisning som hjälper polisen att ta fast våldsverkare. Det menar åklagaren Henrik Nordquist vid Malmös åklagarkammare, som har skickat ut en begäran om att sju redaktioner ska skicka in allt sitt material till honom. 

Samtliga sju redaktioner har dock antingen inte besvarat åklagarens begäran, eller meddelat att de inte tänker lämna över materialet. Därför har nu åklagaren vänt sig till tingsrätten för att få frågan avgjord. 

”Det är förundersökningsledarens uppfattning att filmmaterialet kan vara av stor vikt för ärendet eftersom filmen och fotografierna kan ha fångat personer av intresse i målet, bl.a. de personer som är frihetsberövade men även ytterligare medmisstänkta”, skriver åklagaren i hemställan till tingsrätten. 

Annons Annons

Idag gick organisationen Utgivarna, en intresseorganisation för svenska publicister, ut med skarp kritik mot åklagarens beslut. 

– Det är en väldigt svepande begäran, de vill ha allt publicerat och opublicerat material från sju mediebolag. Jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande – just att det är såhär svepande och omfattande, säger Anne Lagercrantz, ordförande för Utgivarna. 

Anne Lagercrantz menar att ett överlämnande av materialet till polisen skulle kunna ses som ett samarbete med myndigheterna, något som skulle undergräver förtroendet för journalistiken. 

– Reportrar och fotografer får inte betraktas som insändare av bevismaterial till polisen. Det här är inte material som polisen ska ta del av, säger hon. 

Men åklagaren menar att det finns en möjlighet att identifiera misstänkta med hjälp av det här materialet. Är inte det bra om man kan sätta dit dessa personer?
– Media har inget egenintresse i att obstruera brottsutredningar, men det är viktigt att vi har helt olika roller i en demokrati. Man ska vara helt trygg när man vänder sig till en journalist. 

Utgivarna begär nu att åklagaren ska dra tillbaka begäran. Men till SVT säger han att det inte är aktuellt. 

– Jag har förståelse för mediehusens oro att det kan vara ett hot mot källskyddet. Om tingsrätten godkänner min begäran då får mediehusen följa det. Och om tingsrätten avslår min begäran så får jag följa det, säger han till SVT.

Nu har mediehusen till den 9 november på  sig att skicka in ett yttrande om åklagarens begäran till Malmö Tingsrätt. Något datum för förhandling är inte satt i nuläget.  

Fler avsnitt
Fler videos