Gå direkt till textinnehållet

Schweiz folkomröstar om att skrota public service

Om tre veckor genomförs en folkomröstning i Schweiz om att slopa TV-avgiften, vilket skulle kunna innebära en total nedläggning av landets public service.

Den 4 mars röstar Schweiz om att helt ta bort den obligatoriska avgiften till public service-företaget SCB. Avgiften ligger på cirka 4 000 kronor per år per hushåll och finansierar utöver public service sju TV-stationer och 17 radiostationer även 34 privata lokala radio- och TV-kanaler i landet.

Förra året röstade den schweiziska förbundsförsamlingen nej till ett förslag från det högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet att skrota avgiften. 

Det finns en bred politisk majoritet för att behålla avgiften, men nu avgörs alltså frågan i en folkomröstning. Initiativtagarna till folkomröstningen hävdar att stödet till public service skadar privata medier.

Europeiska Journalistfederationen varnar för att en nedstängning av public service i Schweiz skulle medföra en stor förlust av pålitliga nyhetskällor och att demokratiska värden står på spel. 

Fler videos
Fler avsnitt