Gå direkt till textinnehållet

Ryskt hot mot journalist i Schweiz – ambassadören kallad till UD

Den ryska ambassaden i Bern gick till angrepp mot en reporter på tidningen Neue Zürcher Zeitung och uppgav att hans rapportering skulle straffas med böter, fängelse eller straffarbete i Ryssland.

Schweiziska utrikesdepartementet har kallat upp den ryska ambassadören i Bern till samtal efter att ambassaden gått till angrepp mot en enskild reporter på Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Reportern hade i en artikel skildrat det ukrainska motståndet mot de ryska ockupationsstyrkorna i Melitopol. Den ryska ambassaden hävdar att journalisten genom artikeln stöder terrorism och att det kan ge böter, fängelse eller straffarbete i Ryssland. Det rapporterar bland andra Swissinfo.

En talesperson för utrikesdepartementet uppger att ambassadören under samtalet fått veta att angreppet var ”oacceptabelt” och att den ryska skrämseltaktiken inte tolereras i Schweiz.

Annons Annons

Ambassaden hävdar i ett skriftligt uttalande att man inte har riktat något hot utan bara ”upplyst den kära journalisten” om att ”trots yttrandefriheten bor NZZs journalister i en rättsstat och bör följa lagarna, som bland annat förbjuder stöd till terroristverksamhet”.

Fler avsnitt
Fler videos