Gå direkt till textinnehållet

Schibbyes hårda kritik mot Fojos roll i Etiopien-besöket

Den etiopiska kommunikationsministern är just nu på besök i Sverige och det är medieinstitutet Fojo som står för programmet. Martin Schibbye, som satt fängslad över ett år i det ökända Kalityfängelset, menar att det är en hård grillintervju som ska vänta ministern och ingen myskonferens. Enligt uppgift från Fojo är mötet inställt UPPDATERAD

Journalisten har tidigare skrivit om den etiopiske informationsministern Negeri Lencho som med sin delegation är på officiellt besök i Sverige den 18 till den 21 september. Enligt uppgift från Fojo är detta besök inställt och skjutet på framtiden. Orsaken till att mötet ställt in  är nya oroligheter i Etiopien.Det skulle  har varit Medieinstitutet Fojo som står för programmet under besöket, samtidigt som Etiopien är ett av de värsta länderna att verka i för journalister. Sedan landet införde nya terroristlagar har de systematiskt används för att förfölja journalister och publicister. 2014 drevs 30 journalister i exil efter att regimen beslutat att stänga sex tidningar. Förra året blev det förbjudet att konsumera vissa mediekanaler i Etiopien.

När Journalisten intervjuade Fojos verksamhetschef Kersti Forsberg förra veckan menade hon att det inte är Fojos uppgift att sätta sig till doms över vilka regeringen bjuder in.

– Det är UD som har bett oss att sätta ihop ett studieprogram. Vi har tagit på oss att göra det utifrån att det etiopiska kommunikationsministeriet har för avsikt att göra förändringar till det bättre i landet. Fojos uppdrag är att stärka fri och oberoende professionell journalistik. Det gör vi på alla upptänkliga sätt, sa hon då.

Annons Annons

Martin Schibbye har kontakt med de 16 kollegor som sitter fängslade i Kalityfängelset och är kritisk till att Fojo tackat ja att stå som värd för programmet.  

– Utvecklingen i Etiopien går åt fel håll när det gäller pressfriheten. Jag blir också förvånad över att Fojo inte kan svara på om det sitter en enda fängslad journalist i landet och att de inte kan namnet på en enda av dem. Det viktigaste vi som jobbar för pressfrihet kan göra är att i alla fall lära oss namnen på de fängslade, och vid alla tillfällen lyfta fram att det finns fängslade journalister i landet. Vi pratar om Afrikas näst största fängelse för kollegor, som den här personen som kommer på besök är ansvarig för. En sådan person på besök bör ledas rakt in i en direktsändning för att få frågor kring varför de fängslar kollegor och har ett juridiskt system där journalistik kriminaliseras. Det är en hård grillintervju som ska vänta ministern och ingen myskonferens, säger Martin Schibbye till Journalisten.

Vad skickar det här för signaler?
– Att det väl bara är för Iran, Turkiet och Egypten att ställa sig i kö för ett studiebesök? Man måste säkerställa att besöket leder till en bättre utveckling för pressfriheten i landet. Hur säkerställer Fojo det? Jag har inte sett något svar eller tänk kring det? Jag vet inte om de själva har tänkt den tanken vilket gör mig orolig.

Hade man kunnat göra detta när du och Johan Persson satt fängslade?

– Svårt för mig att avgöra, men bland det jobbigaste som fanns när jag satt fängslad var just att få se på stadsorganisationens television hur besök i och av andra länder och myndigheter utnyttjas i propagandan. Så under tiden vi satt där tror jag inte det hade vart möjligt. Man kan också fråga sig hur de skulle ha tänkt kring ett besök från exempelvis Eritrea? Hade man agerat på samma sätt då? Hade man gett dem en rundvisning där man får träffa PO och olika svenska myndigheter? Säger man inte ja till det så bör man inte heller fundera över att ta mot Etiopien, menar Schibbye. 

Fler avsnitt
Fler videos