Gå direkt till textinnehållet

Etiopien förbjuder utländska medier i Somaliregionen

15 somaliskspråkiga utländska medier har stoppats, bland dem BBC Somali.

Sedan den 28 januari har Somaliregionens mediemyndighet dragit in tillstånden för 15 utländska somaliskspråkiga nyhetsmedier, bland dem BBC Somali, Universal TV, Five TV och Horn Cable TV. Det rapporterar Addis Standard.

De indragna tillstånden beror på en ny lagstiftning som tvingar utländska medier att starta dotterbolag och öppna fysiska kontor i den region de bevakar. De aktuella medierna saknar lokalredaktioner utan förlitar sig på korrespondenter och frilansar för sin bevakning. Korrespondenternas ackrediteringar har samtidigt hävts.

En av korrespondenterna, Muhiyadin Mohammed Ali som arbetar för en brittiska tv-kanalen Kalsan, protesterade på Facebook mot att hans ackreditering dragits in. Han greps av polis men släpptes efter några dagar.

Samtidigt har den somaliska regionens journalistförening, SRJAs, tillstånd att verka i området dragits in av det regionala justitiedepartementet som anklagat SRJA för att ha ”agerat olämpligt” och ”spridit felaktig information”. SRJA har bland annat kritiserat den försämrade pressfriheten i regionen.

Committee to Protect Journalists kräver i ett uttalande att de utländska medierna återfår sina tillstånd och att journalister från utländska medier tillåts arbeta fritt i Etiopien.

Fler videos
Fler avsnitt