Gå direkt till textinnehållet

”Säkerhetsläget har försämrats”

Khazar Fatemi, reporter på Sveriges Television, som nyligen kom hem från en reportageresa i Afghanistan. Mycket av hennes energi gick åt till att vara på sin vakt eftersom säkerhetsläget var så osäkert.

Vad gjorde du i Kabul?

– Jag har gjort reportage om kvinnornas situation i landet och vad som kommer att hända efter presidentvalet som hålls om några veckor.

Hur var stämningsläget i Kabul?

Annons Annons

– Om jag jämför med mina tidigare resor har den försämrats. Det finns en oro inför framtiden. Vad kommer att hända efter valet? De som jag tidigare jobbat med var nervösa. Jag fick inte filma ute på gatan någon längre tid, och fick stränga order att sluta film om det blev en folksamling. Jag gick aldrig ut och åt på restaurang eller gick ut på kvällen. Det var för farligt.

Var det inte svårt att jobba när det rådde en sådan osäkerhet och rädsla?

– Det var jättesvårt. Jag ville följa med en person från morgon till kväll för att komma nära och förstå hur de tänker och lever. Men det gick inte av säkerhetsskäl. Mycket av min energi gick åt till att vara på min vakt. I vanliga fall talar jag med folk under tiden som fotografen filmar för att få mer information. Nu sökte vi skydd intill varandra.

Lyckades ni får hem det material ni önskade?

– Det gick. Men det var frustrerande att lägga så mycket tid på att tänka på säkerheten.

Har du tidigare varit i Afghanistan?

– Jag är född i Iran men bodde i Kabul tills jag var åtta år. Som journalist har jag de senaste fem åren varit tillbaka varje år och arbetet med olika filmprojekt, som reporter för Korrespondenterna och gjort nyhetsjobb.

Kommer du att åka tillbaka trots riskerna?

– Det är inte enbart farligt för mig, utan även för dem som man intervjuar. Flera personer jag tidigare intervjuat på mina reportageresor till Kabul sade att de var rädda och vågade inte ställa upp på en intervju på gatan. De ville berätta, men ville inte att andra skulle se det. En tjej jag tidigare intervjuat utsattes för hot för att hon var kvinnoaktivist. Det handlar inte bara om journalister, utan alla som jobbar för mänskliga rättigheter och kvinnofrågor har fått det svårare att fortsätta jobba.

Fler avsnitt