Gå direkt till textinnehållet

Lubna El-Shanti: ”Jag har bestämt mig för att vara personlig”

Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Östersjökorrespondent, är nominerad till Årets stilist. ”Jag läser rätt mycket skönlitteratur och poesi”, säger hon.

Det är tionde året i rad som tidningen Journalisten delar ut priset Årets stilist. En av årets tre nominerade är Lubna El-Shanti, Sveriges Radio.

Hur tänker du när det gäller stil och språk?
– Jag har bestämt mig för att vara ganska personlig och använda talspråk och prata som jag tänker. Ibland är det kanske inte 100 procent korrekt, men det är så det funkar i mitt huvud och jag tänker att det är mest ärligt att säga som man tänker. Jag läser rätt mycket skönlitteratur och poesi, och ibland kan jag tänka mig att det kommer någon reflektion från något man läst tidigare, som man inte ens tänker på. Jag ser inte på mig själv som någon stilist, så det är väldigt roligt att bli nominerad i en sådan kategori.

Har du några förebilder eller inspirationskällor?
– Jag är mycket inspirerad av min nära kollega Johan Mathias Sommarström som jag jobbat ihop med nu under den senaste tiden. Han är väldigt bra på att sätta ord på saker som jag ibland känner att jag inte har ett språk för. Det vardagliga och jordnära som Anna-Lena Laurén står för känner jag mycket för. Hon ­skriver så att man förstår, tydligt och klart.

Annons Annons

Något du försöker undvika i ditt uttryck?
– Generellt när man jobbar med radio tycker man inte om långa meningar. Jag uppskattar när journalister håller det så enkelt som det går, men det beror självklart på vad man skriver om.

Juryns motivering:

Saklighet, analys och sinne för detaljen präglar alltid Lubna El-Shantis radioreportage. Hennes rapportering från krigets Ukraina är inget undantag. Men Lubna El-Shanti visar också att när journalisten kämpar för att stänga in sin förtvivlan, blir något ändå kvar, ett slags grundton som ackompanjerar fakta och vittnesmål. Också de egna bilderna från det hon enkelt och självklart kallar ”helvetet”. 

I år delar Journalisten också ut Juryns jubileumspris, för att fira att Årets stilist utsetts tio år i rad. En hemlig vinnare kommer att koras vid en prismiddag den 2 juni.

Juryn bakom Årets stilist och Juryns jubileumspris består av journalisten och författaren Ulrika Knutson, Ordfronts förlagschef och tidigare Aftonbladetjournalisten Pelle Andersson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Journalistens reporter Hanna Lundquist. Prissumman är 10 000 kronor.

Fler avsnitt
Fler videos