Gå direkt till textinnehållet

Muratov kliver ner efter att ha klassats som utländsk agent

Dmitrij Muratov som erhöll Nobels fredspris 2021 kliver ner som Novaja Gazetas chefredaktör efter att ha stämplats som ”utländsk agent” i Ryssland.

Förra veckan lade det ryska justitiedepartementet till Dmitrij Muratov till sin lista över så kallade ”utländska agenter”. Som direkt följd väljer Muratov att tillfälligt kliva ned som chefredaktör för den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta. Hade han suttit kvar som chefredaktör hade tidningen tvingats publicera en varning i tidningen om att innehållet tagits fram av en utländsk agent. Nu tar i stället Sergej Sokolov över som chefredaktör, rapporterar Meduza.

Muratov har överklagat justitiedepartementets beslut, som väckt starka protester. Internationella Pressinstitutet (IPI) beskriver det som en ”skandal” och ”ytterligare ett bevis för att ryska myndigheter använder rättsapparaten för att tysta alla alternativa röster”.

Sedan lagen om utländska agenter antogs i Ryssland 2012 har över 500 organisationer, journalister, aktivister, artister och andra offentliga personer stämplats, enligt IPI.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos