Gå direkt till textinnehållet

Ryska medier som rapporterar om terroråtalad journalist trakasseras

Journalisten Svetlana Prokopyeva har åtalats för att rättfärdiga terrorism. Nu trakasserar rysk polis journalister som rapporterat om åtalet.

I februari genomförde rysk polis en husrannsakan i journalisten Svetlana Prokopyevas hem i Pskov, under förevändningen att hon ”rättfärdigat terrorism” i ett inslag som sändes i radiokanalen Ekho Moskvy förra året. Den 20 september i år åtalades hon. Svetlana Prokopyeva arbetar också för Radio Free Europe.

Åtalet rör hennes kommentarer kring ett bombdåd riktat mot säkerhetstjänsten FSBs kontor i Arkhangelsk i november 2018, där den misstänkte förövaren, en tonåring som avled under attacken, strax före dådet hade påstått i sociala medier att FSB förfalskar bevis i brottsmål.

Svetlana Prokopyeva kopplade i sin kommentar tonåringens uttalanden till det politiska klimatet i Ryssland under president Vladimir Putin, och antydde att möjligheten till politisk aktivism är kraftigt begränsad i Ryssland, vilket leder till förtvivlan.

Annons Annons

Förra veckan publicerade Svetlana Prokopyeva ett öppet brev där hon försvarar sig mot anklagelserna. ”Jag rättfärdigade inte terrorism. Jag analyserade orsakerna till en terrorattack. Jag försökte förstå varför en ung man, som borde vilja leva, valde att begå detta brott och ta sitt liv”, skriver hon i brevet. Det rapporterar bland andra Radio Free Europe.

Flera ryska oberoende medier har rapporterat om hennes öppna brev. I torsdags kallades Ekho Moskvys lokala kanalchef Maksim Kostikov och nyhetssajten Pskovskaya Lenta Novosteys redaktör Alexander Savenko till polisen i Pskov, med anledning av deras rapportering om brevet. De blev förhörda om publiceringarna, men innehållet i förhören är hemligstämplade.

Committee to Protect Journalists uppmanar i ett uttalande ryska myndigheter att sluta trakassera journalister som gör sitt jobb, samt att lägga ned åtalet mot Svetlana Prokopyeva.

Fler avsnitt
Fler videos