Gå direkt till textinnehållet

Tysk journalist fick ryska miljoner – skrev insmickrande böcker om Putin

Tyska stjärnjournalisten Hubert Seipel fick närmare sex miljoner kronor av en rysk oligark som står nära Vladimir Putin. Därefter skrev han böcker om presidenten och gjorde tv-intervjuer med honom, avslöjar Uppdrag Granskning i samarbete med internationella redaktioner.

Den inflytelserika tyska journalisten Hubert Seipel är en av de som pekas ut i granskningen ”Cypernläckan”, som den internationella grävorganisationen ICIJ presenterar idag. SVTs Uppdrag Granskning är den svenska redaktion som är med i ICIJ. 

Hubert Seipel erkänner att han tagit emot pengar från den ryska oligarken Alexej Mordasjov, men menar att oligarken inte haft något inflytande på hans arbete och att sanktionerna mot Mordasjov är resultatet av ”en kollektiv politisk dom om skuld efter starten av Ukrainakriget. Anledningen: rysk, rik, skyldig”, citerar SVT. 

Enligt SVT har Hubert Seipel tidigare kritiserats för att vara pro-rysk i sin rapportering. Han ska också vara den första journalist som bevisats tagit emot pengar från Ryssland. 

Cypernläckan består av 3,6 miljoner läckta hemliga dokument, och 69 medieföretag i 54 länder har samarbetat för att gå igenom handlingarna. Dokumenten kommer från sex bolagsfixare, företag som hjälper till att skapa och sköta bolag i skatteparadis, baserade på Cypern.

Fler avsnitt
Fler videos