Gå direkt till textinnehållet

Korseld av utmaningar för fria ryska medier

Ryssland hotar journalister med fängelse och stänger fria medier. På det, västliga sanktioner som slår undan benen för intäkter. ”Det är en utmanande tid”, säger Grigory Okhotin, medgrundare till den oberoende ryska sajten OVD-Info.

Journalisten Grigory Okhotin driver tillsammans med programmeraren Daniil Beilinson sajten och människorättsprojektet OVD-Info. De tillhandahåller juridisk hjälp för aktivister, journalister och oppositionella som frihetsberövats av politiska skäl, och bevakar mänskliga rättigheter i landet.

Kriget i Ukraina har gett OVD-Info mer än någonsin att göra och rapportera om: 15 000 frihetsberövanden för antikrigsdemonstrationer bara under krigets första veckor. 

OVD-Info är en av få oberoende sajter som inte är blockad i Ryssland.

– Myndigheterna stängde ned oss redan i december, sedan har man inte blockat de nya sajter vi startat. Kanske av misstag, för att ramverket för repression fungerar dåligt i Ryssland precis som allt annat, säger Grigory Okhotin.

Samtidigt har OVD-Infos publik mångfaldigats sedan invasionen startade. Intäkterna har däremot minskat kraftigt efter­som möjligheten att betala i rubel stängts. 90 procent av sajtens 100 000 privata donatorer, som brukar bistå med runt två miljoner kronor per månad, bor i Ryssland.

– Vi tar bara in kryptovaluta just nu, och donationer via den internationella plattformen Global Giving. Ryska medborgare kan inte betala med Visa eller Mastercard längre och har allt mindre pengar. Det är också en fråga om säkerhet, vi vill inte råka ut för att staten fryser tillgångarna.

OVD-Info brukade jobba som en nyhets­byrå vars innehåll spreds vidare av oberoende medier. Nu har nästan alla stängts eller lagt ned på grund av de hårda ryska krigscensurlagarna.

– Det har blivit väldigt svårt att nå ut via andra medier. Så publiken kommer direkt till oss nu. 

Kommer mediefriheten i Ryssland att återgå till normalläge efter kriget?
– Nej, det här är det nya grundläget. Det institutionella ramverket var redan förfärligt, nu är det fruktansvärt – och det kommer att bli ännu värre, säger ­Grigory Okhotin.

På lite längre sikt ser han vissa skäl till optimism. Behovet av opartisk information har bara ökat. 

– Just nu kan oberoende journalistik bara göras i exil. Men att stänga oberoende medier är bara effektivt för myndigheterna här och nu, och kontraproduktivt i längden.

Han är kritisk till västerländska teknikföretags bojkott.

– Det slår inte mot diktaturen utan mot befolkningen. Sanktionerna borde vara mycket smartare. Jag ser ryssar som brukade vara pro­europeiska börja vackla när staten slår mot dem inifrån, och väst utifrån. Tillgång till information är avgörande. När du hjälper Kreml att bygga ett ”suveränt internet” hjälper det varken Ukraina eller det ryska civila samhället. 
 

Fler avsnitt
Fler videos