Gå direkt till textinnehållet

SRs fixare rapporterar inifrån Gaza: ”Dramatiska rapporter från Sami”

Inga utländska journalister har släppts in i Gaza sedan kriget startade den 7 oktober. Men Sveriges Radio kan ge ögonvittnesskildringar genom sin palestinske medarbetare, journalisten Sami Abu Salem som befinner sig mitt i krigszonen.

Kriget mellan Hamas och Israel är hårdbevakat, svårbevakat – och dödligt. Aldrig tidigare har en konflikt skördat så många journalistliv på så kort tid, enligt pressfrihetsorganisationer. Minst 33 journalister, varav 28 palestinier, har dödats den gångna månaden enligt Committee to Protect Journalists.

Tonläget är högt och polariserat runt konflikten, samtidigt som alla medier jagar förstahandskällor. Sveriges Radios Cecilia Uddén tog tidigt efter krigsutbrottet kontakt med den palestinske journalisten Sami Abu Salem, som hon samarbetat med i många år. Han har varit SRs fixare i Gaza under mer än ett decennium.

– Sami är en erfaren journalist som jag känner väl. Han har också jobbat för CNN, BBC, Al-Jazeera, och varit anställd på den palestinska, Ramallah-baserade nyhetsbyrån, som inte är knuten till Hamas, säger Cecilia Uddén.

Senast i morse kunde SR-lyssnarna höra en tioårig pojke i Gaza berätta för Sami Abu Salem hur han tagit sig ut från rasmassor efter en israelisk bombning som dödade nästan hela hans familj.

I snart en månad har Sami Abu Salem nu skickat röstmeddelanden på WhatsApp till Cecilia Uddén, som hon förvandlat till inslag. Hittills har det blivit mellan fem och tio, både längre reportage och kortare Eko-inslag.

– Det har varit ganska dramatiska rapporter från honom. I ett inslag ser han sina egna kusinbarn bland de döda. I ett annat möter han en flicka vars mamma dör, som ropar ”Förbannade Hamas”.

Han är er medarbetare – kan Sveriges Radio göra något för hans säkerhet?
– Tyvärr kan vi inte det, i det här läget när ingen kommer in eller ut ur Gaza. Det enda vi kan göra är att betala honom efter kriget. Det jag bestämt säger åt honom är att absolut inte ta några risker för vår skull, att han inte ska åka till osäkra områden. Då svarar han att allt är osäkert i Gaza, det spelar ingen roll var man är. Att sitta i lägenheten han delar med sex andra familjer är inte säkrare än att besöka ett sjukhus.

SR har som princip att inte skicka frilansar till områden som är så farliga att man inte skickar anställda dit, om man inte kan erbjuda skydd.

– I det här fallet befinner sig Sami redan i Gaza och kommer inte därifrån. Därför gör vi bedömningen att om han skickar saker till oss kan vi använda det, säger Cecilia Uddén.

Ibland har det gått dygn utan att SR hört ifrån honom, eftersom el och internet är utslagna.

Hur viktig är hans röst för er rapportering?
– Jag tycker att han är jätteviktig. Men vi pratar med andra också. Johan Mathias Sommarström har pratat med en kille han har kontakt med, vi har pratat med svensk-palestinier, med läkare i Gaza.

Själv fortsätter Cecilia Uddén att söka skräddaren i Gaza, Farouk Shtewi, som hon följt under många år.

– Jag lyckas inte komma fram, men får små meddelanden ibland från hans barn och barnbarn om att de mår bra.

Även SRs VD Cilla Benkö skriver om Sami Abu Salem i en text på Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister, den 2 november: ”Sami Abu Salem har tagit bort pressloggan från sin bil, orolig för att bli måltavla för både bomber och arga lokala makthavare. Han är en journalist som genom röstmeddelanden uppdaterar den svenska publiken så ofta han kan – men han är också en människa som lever i kris”.

Fler avsnitt