Gå direkt till textinnehållet

CPJ: Medielag i Ukraina ett allvarligt hot mot pressfriheten

Parlamentet i Ukraina har lagt fram ett nytt lagförslag som hotar pressfriheten i landet, anser Committe to protect journalists (CPJ). Men lagen kan fortfarande stoppas av EU.

För att i framtiden kunna bli en del av EU behöver Ukraina reformera flera av sina medielagar som kom till på 1990-talet.

Om den nya medielagen antas betyder det att det statliga etermediebolaget National Council of Television and Radio Broadcastings makt utökas så att de bland annat skulle kunna ogiltigförklara licensen för alla medier i landet. De skulle även kunna blocka onlinemedier utan domstolsbeslut, enligt CPJ.

”Ukrainas nya lagförslag hotar på ett allvarligt sätt pressfriheten i landet och ökar myndigheternas kontroll över information under en tid när invånarna behöver den som allra mest”, säger Gulnoza Said, CPJs Europa- och Asien-koordinator i en kommentar. 

Annons Annons

Matti Maasikas, som leder den ukrainska EU-delegationen, uppger att lagförslaget just nu analyseras av EU och det kan komma rekommendationer kring densamma redan i september från EU-håll.

Fler avsnitt
Fler videos