Gå direkt till textinnehållet

Ressa: ”Nobelpriset är som en sköld”

Ikväll tar journalisterna Dmitrij Muratov och Maria Ressa emot Nobels fredspris, på plats i Oslo. ”Priset är på många sätt som en sköld”, säger Ressa.

Det har varit oklart om den filippinska regimen skulle släppa iväg Maria Ressa till Norge. Vid en presskonferens i Oslo igår berättade hon att resan krävdes fyra olika domstolars tillåtelse, och att hon nu har inte mindre än sju åtal mot sig i hemlandet varav det senaste kom i förra veckan.

Filippinerna är ett av världens farligaste länder för journalister. Så sent som i onsdags mördades en tidigare kollega till Ressa; Jesus Malabanan, som bland annat granskat president Dutertes krig mot droger för Reuters räkning sköts ihjäl.

Maria Ressa sade på gårdagens presskonferens att mordet bara understryker hur viktigt årets fredspris är. Hon har själv dödshotats av Duterte i direktsändning och tvingas leva med livvaktsskydd.

– Tystnaden kring detta bröts med Nobelpriset. Jag hoppas att det betyder bättre tider. Priset är på många sätt som en sköld, sade Ressa enligt NRK.

Ryska Dmitrij Muratov, chefredaktör för Rysslands största oberoende tidning Novaja Gazeta, har fått se sex medarbetare mördas.

– När Anna [Politkovskaja] mördades 2006 ville jag lägga ner tidningen. Men de andra anställda ville inte och vi kom överens om att fortsätta arbetet. Vår plikt är att informera samhället, och läsarna bidrar med pengar och många är väldigt stöttande till det vi gör, sade Muratov.

Han gav också ett löfte, rapporterar NRK:

– Vi vet fortfarande inte vem som var hjärnan bakom mordet på Anna, men vi kommer att hitta personen.

Norska Journalisten rapporterar att Dmitrij Muratov reagerade starkt på en fråga från NRK om varför han och Novaja Gazeta inte stämplats som utländsk agent av regimen. Muratov tolkade frågan som en antydning om att tidningen skulle vara Kremlanstruken.

–  Lev med din övertygelse! Jag vill inte störa den! sade en rasande Nobelpristagare, skriver Journalisten.no.

Fler avsnitt
Fler videos