Gå direkt till textinnehållet

De avslöjade advokaterna som fuskade: ”Ett område som inte varit så väl granskat”

Aftonbladet-reportrarna Johanna Rapp och Mattias Sandbergs gräv om två advokater som tjänat stora summor pengar på att fuska med sina kostnadsräkningar skakar just nu det svenska rättsväsendet. ”En stor del för oss har varit att arbeta med källor inom kriminalvården för att kunna kartlägga det här fusket”, säger Mattias Sandberg.

Sedan i december har Aftonbladets Johanna Rapp och Mattias Sandberg jobbat med granskningarna som kan visa hur två toppadvokater lurat domstolarna på pengar.

Allt började med ett tips till Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell, om oklarheter i hur advokater fakturerade. När Johanna Rapp och Mattias Sandberg började begära ut uppgifter från Domstolsverket och gick igenom kostnadsräkningar och fakturor upptäckte de att här fanns något.

– Det som har varit svårt är att det skiljer sig så otroligt mycket åt hur olika advokater redovisar sitt arbete i de här kostnadsräkningarna. Det har gjort det extra svårt att se huruvida de faktiskt har utfört arbetet man vill ha betalt för. Så en stor del för oss har varit att arbeta med källor inom kriminalvården för att kunna kartlägga det här fusket, säger Mattias Sandberg.

Annons Annons

Totalt har de intervjuat ett 100-tal personer inom rättsväsendet, det handlar om åklagare, poliser, personer som misstänks för brott och de som sitter i fängelse.

– Det är fortfarande en pågående granskning, säger Mattias Sandberg.

Efter den första publiceringen som skedde i februari har en av advokaterna uteslutits från Advokatsamfundet, på grund av att han i flera fall brutit mot god advokatsed. Det handlade bland annat om brister i hans kostnadsräkningar och Aftonbladet har även kunnat visa hur han krävt samt fått felaktiga utbetalningar från staten.

I den senaste publiceringen, som skedde så sent som i måndags, kan de också visa hur den andra advokaten vid upprepade tillfällen har lämnat felaktiga uppgifter till domstolarna – och fått ut för mycket pengar.

De beskriver grävarbetet som ett stort pussel.

– Advokaterna lämnar in sina kotnadsräkningar till olika domstolar och genom att jämföra dem med varandra har vi också kunnat lägga pusslet. Det var exempelvis så vi såg att en av dem hade uppgett att han befunnit sig i Stockhokm och Göteborg samtidigt, och det var också det som ledde till att man inledde en förundersökning om bedrägeri i hans fall, säger Johann Rapp.

Vid flera tillfällen har Johanna Rapp och Mattias Sandberg begärt ut uppgifter om advokaternas häktesbesök från Kriminalvården, som har avslagit begäran. I stället fick Aftonbladets källor inom Kriminalvården läsa upp uppgifterna om tidpunkterna för de bokade besöken, från häktenas egna besöksloggar.

– Vi anförde till kriminalvården att i och med att pengarna kommer från det allmänna så borde vi ha rätt att veta det här, men de ansåg inte det, förklarar Johanna Rapp.

Ingen av de två advokaterna har velat ställa upp på en bandad intervju, vilket ytterligare försvårat och försenat arbetet. Johanna Rapp och Mattias Sandberg bestämde sig till slut för att söka upp en av advokaterna utanför Stockholms tingsrätt, efter en avslutad förhandling.

– I det fallet var det så att vi först ringde honom för att boka in en intervju, men han ville inte ställa upp. Då skickade vi en mängd skriftliga frågor som han fick god tid på sig att svara på. Till slut valde vi att söka upp honom, förklarar Mattias Sandberg.

Bortsett från att polisen alltså har öppnat en förundersökning i ett fall har gräven redan lett till omfattande reaktioner inifrån rättsväsendet, berättar Johanna Rapp. Bland annat har Domstolsverkets generaldirektör kallat händelserna en ”extrem förtroendeskada”.

– Det här har varit ett område som inte varit så väl granskat, så många har uppskattat att vi satt ljuset på det här, säger Johanna Rapp.

Vad händer nu?
– Det är en pågående granskning, vi har fler delar som vi jobbat med under lång tid och som vi hoppas kunna publicera senare i år, säger Mattias Sandberg.

Fler avsnitt
Fler videos