Gå direkt till textinnehållet

Maria Ressa frias för skattebrott

En domstol i Manila har idag friat nobelpristagaren och journalisten Maria Ressa för en rad skattebrott hon har stått åtalad för.

I förra veckan inleddes rättegången där journalisten och nobelpristagaren Maria Ressa och hennes nyhetssajt Rappler stått anklagade för skattebrott. Om hon hade fällts hade Ressa riskerat 34 års fängelse, i en serie av åtal som beskrivs som en pressfrihetskamp mellan myndigheterna och Rappler.

“Det här betyder hopp. Vi behöver oberoende medier för att hålla makten ansvariga för de handlingar de begår”, sa Maria Ressa efter domen enligt The New York Times.

Samtidigt ligger flera andra åtal mot Maria Ressa kvar. Hennes nyhetssajt har kritiserat både den förra och nuvarande presidenten. Några av åtalen har Journalisten berättat om tidigare. Bland annat överklagar hon en förtalsdom från 2020 som kan leda till sex års fängelse om hon fälls.

Annons Annons

Det är inte heller helt klart, enligt The New York Times, om dagens friande dom kommer att påverka hur myndigheterna väljer att gå vidare med de andra rättsfallen.

Fler avsnitt
Fler videos