Gå direkt till textinnehållet

Ressa frias – ”Maktskiftet i Filippinerna har bidragit”

Den filippinska fredspristagaren och journalisten Maria Ressa har friats från alla anklagelser om skattebrott av en domstol i Filippinerna. ”Väldigt glädjande”, säger RSFs Erik Larsson.

Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända journalister, som sedan 2012 driver den oberoende nyhetssajten Rappler. Hon har ställts inför en en rad politiskt motiverade rättsprocesser i hemlandet. Idag kom beskedet att hon friats från alla anklagelser om skattebrott av en domstol i Filippinerna.

Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser i Sverige, välkomnar domen.

– Det är ett fall som både RSF och jag personligen har följt länge, hennes balansakt i diktaturens Filippinerna. Hennes tidning Rappler har varit en av få röster som kommit ut med trovärdiga nyheter från landet. Det var väldigt oroande när det kom signaler om att myndigheterna försökte ge sig på henne och stänga ned tidningen. Den tidigare diktatorn Rodrigo såg henne som ett stort hot, säger han.

Annons Annons

Hur ska man se på domen, är den en indikator på en förbättrad situation för pressfriheten i Filippinerna?
– Ja, och det säger hon även själv. Men man får tänka på att företrädaren Rodrigo Duterte var en extremt hård man, som gjorde livet till ett rent helvete för många journalister och medier. Vi kan se att situationen förbättrats en aning, Filippinerna ligger nu på plats 132 i vårt pressfrihetsindex, mot 147 året innan.

Tror du att Nobels fredspris har vägt till Ressas fördel på något sätt?
– Framför allt tror jag att det är maktskiftet på Filippinerna som har bidragit till det förändrade läget. Det betyder inte att Nobelpriset inte varit värdefullt, hon har ju fått stor internationell uppmärksamhet genom det, vilket har bidragit till att öka trycket på regimen.

Maria Ressa är dock inte friad från alla anklagelser än. Högsta domstolen i landet har en pågående granskning som kan leda till att hon fälls för förtal på internet och kan fängslas i upp till sex år och nio månader, enligt RSF.

Fler avsnitt
Fler videos