Gå direkt till textinnehållet

Reporter skjuten av medpassagerare i taxi

En medpassagerare i en pendlartaxi i Kabul sköt radiojournalisten Mohammad Ali Ahmadi i benet.

Mohammad Ali Ahmadi var på väg hem från arbetet på den privatägda radiokanalen Salam Watandar i Afghanistans huvudstad Kabul i lördags kväll när han blev skjuten av en person som satt i samma taxi.

Ahmadi uppger för Salam Watandar att gärningsmannen frågat honom vad han jobbar med, och när han fick reda på att han var journalist på Salam Watandar ska han ha kallat kanalen för en ”amerikansk radiostation”. När taxin stannade för att släppa av mannen, ska denne ha klivit ur taxin och sedan vänt sig om, dragit en pistol och skjutit flera skott mot Ahmadi. Två kulor träffade Ahmadi i benet. Gärningsmannen flydde från platsen och har inte identifierats. Ingen grupp har tagit på sig attacken.

Situationen för journalister i Afghanistan har förvärrats sedan talibanerna återtagit makten, och allt pekar på att den oberoende journalistiken är på väg att utraderas i landet.

Annons Annons

I veckan införde talibanregimen elva ”regler för journalistik”, som bland annat förbjuder medier från att publicera uppgifter som strider mot islam eller förolämpar företrädare för nationen. Medier uppmanas också att bara publicera sanna uppgifter, samt att hantera uppgifter som inte verifierats av myndighetsföreträdare eller som kan ha negativ inverkan på den allmänna opinionen med försiktighet. Reportrar utan gränser (RSF) anser att reglerna är godtyckligt formulerade och riskerar att leda till censur.

– Dessa regler öppnar vägen till tyranni och förföljelse, säger RSFs generalsekreterare Christophe Deloire i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos