103 afghanska journalister vädjar om hjälp i brev

17 september, 2021

”Vi behöver internationell solidaritet för att förhindra utplåning av afghansk journalistik”, skriver 103 anonyma afghanska journalister i ett brev förmedlat via Reportrar utan gränser.

103 afghanska journalister vädjar nu till omvärlden om hjälp i ett brev förmedlat genom Reportrar utan gränser (RSF).

De flesta av dem arbetar fortfarande i Afghanistan, medan några gömmer sig i landet av rädsla för sin säkerhet. Tio har lyckats fly landet. 20 av dem är kvinnor. Samtliga är anonymiserade i brevet eftersom de fruktar vedergällning från talibanerna, mot dem själva eller anhöriga.

”Vi vill inte att journalistiken ska utplånas i Afghanistan, som den gjorde åren 1996-2001”, skriver journalisterna i brevet.

De uppger att de ser konkreta tecken på en kommande omfattande repression och uppmanar till en internationell kampanj för pressfrihet, pluralism och skydd för journalister i Afghanistan. På kort sikt behövs också stöd för evakuering av journalister som befinner sig i fara, skriver de 103 journalisterna i brevet, som avslutas:

”Vid denna historiska och kaotiska tidpunkt vore det en katastrof om afghansk journalistik försvann. Att säkerställa säkerheten för journalister är avgörande för att kunna bevara alla afghanska medborgares grundläggande rätt till korrekt nyhetsförmedling och information, som är en förutsättning för att det ska finnas något hopp kvar om att Afghanistan en dag ska vara på väg mot en varaktig fred. Hjälp oss att få afghansk journalistik att överleva.”

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Maria Steen mån, 2021-09-20 14:51
Hur kan vi hjälpa på bästa sätt?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies