Gå direkt till textinnehållet

Djurrättsaktivist fälls för olaga hot mot GP-reporter

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och fäller den djurrättsaktivist som på Facebook hotat GPs reporter Michael Verdicchio. ”Skönt att hovrätten går på vår linje”, säger Verdicchio. 

I september 2021 friade Södertörns tingsrätt kvinnan, som är i 60-årsåldern, i en rättegång om olaga hot. Hon tillhör en militant djurrättsorganisation som Michael Verdicchio granskat i Göteborgs-Posten.

Kvinnan hade redan i tingsrätten erkänt att hon skrivit den hotfulla kommentaren, men hävdat att hon inte förstått att den skulle komma till Verdicchios kännedom och att hon inte haft uppsåt att skrämma Verdicchio.

Tingsrätten landade i att det inte kunde bevisas att kvinnan haft uppsåtet att kommentaren skulle läsas av Verdicchio, och friade därför.

Hovrätten gör en annan bedömning och anser att hon agerat med uppsåt: hon var en van Facebookanvändare och måste ha insett att det fanns en ”avsevärd risk” att Michael Verdicchio skulle ta del av hotet hon skrev. Kvinnan har enligt rätten varit likgiltig inför den risken och ska därför dömas för olaga hot, anser hovrätten.

Michael Verdicchio välkomnar domen, säger han till Journalisten:
– Det känns skönt att hovrätten går på vår linje och dömer henne. Det är inte rimligt att personer vi granskar ska kunna skriva i kommentarsfält hur de vill skada eller döda oss efteråt.

– Det här var långt ifrån det grövsta jag fått ta emot under åren, men för mig handlar det om principen. För en gångs skull valde polisen att ta det hela vägen och då känns det också viktigt att hon dömdes. Man ska inte kunna hålla på hur som helst.

Djurrättsaktivisten döms till 100 dagsböter, ett högre antal eftersom det enligt rätten är försvårande att hotet riktats mot en journalist och var en reaktion på en journalistisk granskning.

Hon ska också betala Michael Verdicchios rättegångskostnader samt ett skadestånd till honom på 5 000 kronor plus ränta.

Fler videos
Fler avsnitt