Gå direkt till textinnehållet

Al-Jazeerajournalist skjuten till döds

Al-Jazeeras erfarna reporter Shireen Abu Akleh, 51 år, sköts till döds på onsdagsmorgonen under en israelisk räd i ett flyktingläger i staden Jenin på norra Västbanken.

En annan palestinsk journalist som arbetade för den palestinska tidningen Al-Quds skadades samtidigt men tillståndet beskrivs som stabilt. Uppgifterna kommer från Al-Jazeera och palestiniernas hälsomyndigheter, skriver TT.

Den israeliska militären uppger att dess styrkor utsattes för beskjutning i Jenin och då sköt tillbaka. Enligt militären utreds händelsen och ”möjligheten att journalisterna träffades av de palestinska skyttarna”.

Enligt Quatarbaserade Al-Jazeera, som i hårda ordalag anklagar Israel för dödsskjutningen, bar Shireen Abu Akleh en väst som tydligt identifierade henne som journalist vid händelsen.

Annons Annons

Israels ambassadör i USA beklagar i en tweet hennes död och uppmanar till en grundlig utredning av omständigheterna vid skottlossningen, skriver New York Times.

”Ett tydligt brott och övergrepp mot #pressfrihet”, skriver Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

                                                                             KLAS GRANSTRÖM
                                                                               HANNA LUNDQUIST

Fler avsnitt
Fler videos