Gå direkt till textinnehållet

RÅ utreder inte brott mot Dawit Isaak

Riksåklagaren inleder inte förundersökning gällande brott som begåtts mot Dawit Isaak. Anledningen är att det skulle kunna minska möjligheterna för UD att få honom fri. UPPDATERAD

RÅ Anders Perklev anser att det egentligen finns ”förhållandevis starka skäl” för att inleda brottsutredning, men avstår eftersom utrikesdepartementet försöker att få Dawit Isaak fri, rapporterar TT.

– Beslutet är en besvikelse, men höjer förväntningarna på att Utrikesdepartement (UD) står inför ett genombrott i sina förhandlingar för att få Dawit fri, säger Björn Tunbäck, styrelseledamot för Reportrar utan gränser och talesperson i Dawit-frågor, i en kommentar.

Bakgrunden är att de jurister som arbetar för Dawit Isaak sommaren 2014 anmälde Eritreas president Isaias Afewerki, hans rådgivare och tre av hans ministrar  med medarbetare för bland annat brott mot mänskligheten och tortyr. Riksåklagaren kom fram till att det fanns skäl att misstänka brott mot mänskligheten men valde efter att ha kontaktat UD att avstå eftersom en brottsutredning skulle kunna störa UDs förhandlingar för att få Dawit Isaak fri. Detta beslut kom i mars 2015.

Sommaren 2016 gjordes en förnyad anmälan, bland annat eftersom en särskild undersökningskommission tillsatt av FNs Råd för mänskliga rättigheter i juni uppmanade alla länder att lagföra de eritreanska ledare och representanter som misstänks för brott mot mänskligheten, men även detta avslås alltså nu av RÅ, av samma anledning som tidigare.

 

Fler avsnitt
Fler videos