Gå direkt till textinnehållet

PON prickar UNT

Upsala Nya Tidning klandras av Pressens opinionsnämnd för en notis som publicerades i pappersupplagan och på nätet den 11 maj 2006.

Upsala Nya Tidning klandras av Pressens opinionsnämnd för en notis som publicerades i pappersupplagan och på nätet den 11 maj 2006.

Under rubriken Handikappad nekas hjälp stod att omsorgsnämnden inte ville hjälpa en handikappad kvinna (namn, ålder och bostadsort namngavs) med att köpa en omsorgsplats i en namngiven ort.

Av notisen framgick att kvinnan hade Downs syndrom och att hon vi späd ålder hade familjehemsplacerats hos sin faster (orten angavs). Länsrätten hade slagit fast att nämnden var skyldig att ge kvinnan begärd hjälp. Nämnden gick dock vidare till kammarrätten med begäran om prövning.

Annons Annons

Kvinnans gode man anmälde publiceringen till Allmännhetens pressombudsman, PO, för kvinnans räkning. Han kritiserade att UNT hade publicerat hennes namn. Ålder och bostadsort tillsammans med uppgifterna om hennes diagnos och familjehemsplacering. Det innebar en kränkning av hennes personliga integritet.

PO anser att rättstvisten har visst allmänintresse. UNT har medgett att det var ett misstag att namnge anmälaren. Uppgifter om en persons utvecklingsstörning och familjehemsplacering behöver inte vara kränkande, men är ändå integritetskänsliga. De måste i publicistiska sammanhang behandlas med eftertanke och ansvarskänsla. Anmälaren ska inte behöva finna sig i att tidningen utan hennes samtycke får ta del av de uppgifter om henne som publicerades. UNT har tillfogat henne en oförsvarlig publicitetsskada och bör klandras, anser PO.

PON instämmer.

Fler avsnitt
Fler videos