Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Suck av lättnad över Expressens vinst

Expressen ökade sitt rörelseresultat från 4 miljoner 2022 till 33 miljoner 2023. ”Det är en stor suck av lättnad som gått genom hela redaktionen” säger journalistklubbens ordförande Jan Spångberg till Journalisten.

– Jag känner stor stolthet över Expressens resultatförbättring, inte minst mot bakgrund av att vi blickar tillbaka på ett utmanande år, kommenterar Anders Eriksson, vd för Bonnier News, där Expressen ingår, i ett pressmeddelande.

Under 2023 gjorde Expressen stora besparingar, med stora personalnedskärningar på främst GT och Kvällsposten, vilket Journalisten berättat om tidigare.

Besparingarna har gjorts över hela linjen förra året, enligt Jan Spångberg.

Annons Annons
Jan Spångberg.

– Vi har den strukturella nedgången för printverksamheten, den utförsbacken måste man på något sätt hantera, antingen genom besparingar eller genom offensiva satsningar.

Vad man främst sparat på är IT-utveckling, produktion och redaktion.

– Eftersom upplagan minskar och papperspriserna gick ner under fjolåret, så det blev det lite bättre där.

Under året slutade Expressen också med sin ”CNN-ambition”, berättar Jan Spångberg.

– Tv-verksamheten är omdöpt till video numera och är integrerad i breakingverksamheten, vi ligger sällan live nu för tiden, förut var det legio, och live-tv är en betydligt mer personalintensiv verksamhet.

Expressens omsättning minskade från 1,57 miljarder 2022 till 1,41 miljarder 2023. Bakom intäktstappet ligger lägre annonsintäkter samt mindre lösnummerförsäljning i butik. Att rörelseresultatet har ökat så pass mycket var förvånande, tycker Jan Spångberg.

– Det förvånade oss också i höstas. Någonting hände efter sommaren, hösten har gått jättebra utifrån våra förutsättningar. Det är en stor suck av lättnad som har gått över hela redaktionen, genom hela företaget. Det går inte att peka på någon speciell del som gått bättre, utan det är rent allmänt att det blivit lite mer positivt. Vi har haft bra publikutveckling hela hösten.

Han säger att redaktionen har levt under ett väldigt tryck under ett antal år.

– Vi hade den första stora nedskärningssvängen 2014-2015 och sedan dess har vi levt i den här strukturomvandlingen.

Nu förutsätter han att det inte kommer några fler nedskärningar.

– Nu tuffar det på. Följer vi siffrorna ska det inte komma något mer, snararare tvärtom, det kanske kan bli utrymme för någon liten satsning i något hörn.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos