Gå direkt till textinnehållet

Polen stämmer tv-kanal som avslöjat politikernas lögner om flygolyckan i Smolensk

Den polska mediemyndigheten KRRiT stämmer TVN för en dokumentär rörande flygolyckan i Smolensk 2010, då bland andra Polens president Lech Kaczyński dog.

Den 10 april 2010 kraschade ett polskt regeringsflygplan öster om Smolensk i Ryssland och samtliga 88 passagerare och åtta ur besättningen dog. Bland de omkomna fanns Polens president Lech Kaczyński från partiet Lag och Rättvisa, PiS, samt många riksdagsmän (PiS), ministrar och högt uppsatta tjänstemän och militärer. De var på väg till högtidlighållandet av 70-årsminnet av Katynmassakern. En polsk och en rysk utredning konstaterade att kraschen var en olyckshändelse och att piloten gjort fel som valde att försöka landa i tät dimma på flygplatsen i Smolensk.

Flera konspirationsteorier om olyckan har cirkulerat, varav en fått fotfäste inom PiS, inte minst genom den döde presidentens bror, partiledaren Jarosław Kaczyński och Polens nuvarande president Andrzej Duda, som hävdar att kraschen var ett ryskt attentat mot Lech Kaczyński. En PiS-ledd kommitté hävdade 2015 att kraschen inte var en olyckshändelse,

I september 2022 publicerade den polska tv-kanalen TVN en dokumentär om olyckan och kunde avslöja PiS-politikernas konspirationsteorier som lögner, och att PiS-kommittén undanhållit och ignorerat bevis för att kraschen var en olycka. Dokumentären Siła Kłamstwa (”Lögnernas makt”) vållade stor debatt i Polen.

Den polska mediemyndigheten KRRiT som utger de nationella sändningstillstånden har nu inlett en juridisk process mot TVN för att ha ”spridit falsk information” och hotar att dra in TVNs sändningstillstånd. Flera polska medier protesterar mot KRRiTs beslut. Europeiska Journalistfederationen kräver att myndigheten drar tillbaka sitt beslut.

”Det är häpnadsväckande att polska myndigheter väljer flygolyckan i Smolensk som den första striden med våra fria medier. Det har trots allt varit klarlagt i flera år att kraschen var en olycka och inte orsakad av en explosion som de påstått. Detta visar hur viktigt det är med fria medier och hur kritiskt det är att sanningen försvaras”, säger Krzysztof Bobiński, ledamot i det polska journalistförbundet i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos