Gå direkt till textinnehållet

PON prickar Mitt i Söderort

Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar lokaltidningen Mitt i Söderort/Skärholmen för att den publicerat en artikel om en 14-årig pojke utan att föräldrarna gett tillstånd till det. (Uppdaterad)

Mitt i Söderort berättade på förstasidan och i en artikel inne i tidningen om 14-årige A som vågat vittna om brott, i motsats till andra ungdomar som alltmer sällan vågar vittna.

Pojkens mamma anmälde publiceringen. Hon var rädd för att sonen skulle komma till skada på grund av artikeln. Tidningen publicerade hans namn, ålder och en stor, tydlig bild på honom. Mamman kunde inte förstå varför tidningen publicerat artikeln utan föräldrarnas tillåtelse. Om A for illa var det han själv och hon som mamma som fick ta konsekvenserna.

PON konstaterar att Mitt i Söderort inte hade försäkrat sig om att få publiceringstillstånd från vårdnadsinnehavare innan man publicerade artikeln. Därmed, anser PON, har Mitt i Söderort brustit i ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften och kan inte undgå att klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

Annons Annons

Mitt i Söderort har begärt ny prövning i PON eftersom man inte anser att man fått möjlighet att bemöta om huruvida man brustit i det man klandras för.

Fler avsnitt
Fler videos