Gå direkt till textinnehållet

Rysk journalist dömd till åtta års fängelse

En av Rysslands mest kända journalister, Alexander Nevzorov, dömdes i sin frånvaro för att ha spridit uppgifter om kriget i Ukraina. Ryska journalistförbundet: ”Med denna dom fördöms själva möjligheten till fri tanke och yttrandefrihet i Ryssland.”

En domstol i Moskva dömde på onsdagen den rikskände ryske journalisten Alexander Nevzorov till åtta års fängelse för att ha spridit ”falsk information” om den ryska armén när han i mars 2022 i sociala medier berättade om den ryska bombningen av en förlossningsavdelning på ett sjukhus i Mariupol, samt om ryska soldaters övergrepp och mord på civila i Butja. Det rapporterar Meduza.

Alexander Nevzorov lämnade Ryssland strax efter krigsutbrottet och dömdes i sin frånvaro. När han åtalades i mars förra året skrev han i ett öppet brev till åklagaren att den nya censurlagen och åtalet mot honom är en ”signal” till ryska journalister: ”Regimen kommer inte att skona någon, och varje försök att förstå kriget kommer att sluta i fängelse.”

Det ryska oberoende journalistförbundet JMWUs sekreterare Andrej Jvirblis säger i en kommentar:

Annons Annons

”Domen mot Nevzorov utgör tveklöst ett fördömande av denna sorts journalistik. Med detta synsätt spelar det ingen roll vad Nevzorov skrev om Ukraina, om han ’misskrediterade’ den ryska armén eller inte. Med denna dom fördöms själva möjligheten till fri tanke och yttrandefrihet i Ryssland.”

Europeiska Journalistfederationen fördömer i ett uttalande kriminaliseringen av journalistik i Ryssland och kräver att domen hävs.

Fler avsnitt
Fler videos