Gå direkt till textinnehållet

Regeringens Palestinabeslut stoppar stöd till journalister

Det utvecklingsprojekt i Palestina där Journalistförbundet via IFJ och Union to Union jobbar för bättre villkor för journalister pausas när regeringen fryser biståndet till Palestina.

Som Arbetsvärlden rapporterat påverkar regeringens beslut att frysa biståndet till Palestina även flera fackliga projekt. Inga utbetalningar från Sida ska ske innan regeringen är klar med en översyn för att säkerställa att svenska biståndspengar inte går till våldsbejakande, antisemitiska eller terroristorganisationer.

Bland de fackliga projekt som pausas finns ett aktivt utvecklingsprojekt i Palestina där Internationella journalistfederationen IFJ stöttar medlemsförbundet The Palestinian Journalists’ Syndicate i arbetet att förhandla fram kollektiva avtal och kollektiva överenskommelser med medieföretag, med till exempel det här resultatet.

Journalistförbundet är via den svenska fackliga biståndsorganisationen Union to Union bidragsgivare.

Annons Annons

Knappt hälften av totalt 200 000 kronor till det palestinska fackliga arbetet har redan betalats ut, resten av medlen pausas, berättar Petteri Flanagan Karttunen, kommunikationschef på Journalistförbundet.

– Just nu är det så stora problem i området att det ändå inte går att bedriva en sådan här verksamhet, säger han.

IFJs fokus är att hjälpa alla journalister i området genom att bland annat tillhandahålla power banks och skyddsvästar, som i Ukrainakriget, berättar Petteri Flanagan Karttunen.

Kan de svenska biståndspengarna komma att gå dit om utbetalningarna kan återupptas senare i höst?
– Vi undersöker alla möjligheter till hur pengarna ska kunna göra nytta.

Fler avsnitt
Fler videos