Gå direkt till textinnehållet

PON klandrar Frilansjournalisten

Pressens opinionsnämnd, PON, prickar tidningen Frilansjournalisten för publicering av en artikel där skribenten insinuerar att uppgifter i böcker är osanna, och för att tidningen publicerat en notis om PO-anmälan.

Artikeln handlade bland annat om två böcker som handlade om en incestutsatt kvinna. I artikeln ifrågasattes om inte historien bakom böckerna var osanna, trots att pappan i de omskrivna böckerna var dömd i två instanser.

Böckernas författare anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman PO.

Frilansjournalisten skrev sedan en notis om att tidningen PO-anmälts.

Annons Annons

I sitt yttrande till opinionsnämnden anser PO att Frilansjournalisten ska frias för att tidningen vägrat ta in ett genmäle från författaren, eftersom tidningen ändå erbjöd henne möjlighet att svara på frågor och bemöta de påståenden hon reagerat på.

Däremot anser PO att tidningen ska klandras för att den publicerat notisen om PO-anmälningen. Anmälningar är inte offentliga och ska inte offentliggöras eftersom det anses att anmälare inte ska behöva utsättas för oönskad publicitet för att personen gjort en anmälan. Enligt PO bröt Frilansjournalisten mot god publicistisk sed genom att publicera notisen.

PON går emot POs uppfattning att tidningen gett anmälaren en godtagbar möjlighet att bemöta uppgifterna i artikeln. Däremot delar nämnden POs uppfattning att Frilansjournalisten ska fällas för publiceringen av notisen. PON anser att Frilansjournalisten i båda fallen bröt mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos