Gå direkt till textinnehållet

Dagspressdistriktet: ”Vi kräver att presskortet är kvar”

Debatt Svenska UD vägrade härom veckan att släppa in en reporter med digitalt presskort. Men än värre är det för reportrar som jobbar utomlands. Företrädare för Dagspressdistriktet kräver att medlemmar i Journalistförbundet ska ha möjlighet att få ett fysiskt presskort.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Härom veckan hände det igen. UD stängde dörren för det nya digitala presskortet. En reporter släpptes inte in.

Det här med UD går säkert att fixa. Utrikesdepartementets säkerhetsavdelning kan med tiden kanske acceptera det här med uppkoppling, en app, svenskt BankID och en digital ansiktsbild. Lösningen fungerar däremot direkt illa i en egyptisk gränskontroll, på en indisk myndighet eller vid en stökig koranbränning. På sådana platser behövs fortfarande ett vanligt presskort – nära till hands – hängande om halsen. Att berätta för en stressad polis eller upprörda demonstranter, ”vänta, så ska jag kolla min app” fungerar inte.

Journalistförbundet hänvisar medlemmar att köpa presskort från IFJ, International Federation of Journalists. I veckan vägrade organisationen ändå en medlem ett IFJ-kort som krävdes för en arbetsresa i Israel. IFJs argument var att reportern var senior. Det är osäkert om IDF, Israel Defence Forces, låter sig imponeras av Journalistförbundets digitala presskort.

IFJ har under senare år skakats av korruptionshärvor. Journalistförbund i Norden och journalister har sedan dess vänt federationen ryggen. Skulle Journalistförbundet också välja att gå ur blir det inga presskort. Varför inte erbjuda både ett digitalt presskort och ett vanligt presskort? Är inte det en gjuten medlemsförmån? I Finland erbjuds bägge korten gratis. Danmark och Norge erbjuder sina medlemmar endast vanliga presskort.

Ytterst kan ett presskort utgöra skillnaden mellan att kunna bevaka världen eller inte. Ibland kan det också vara en säkerhetsfråga.

Vi i Dagspressdistriktet, Stockholms nya journalistförening, kräver att presskortet är kvar och i varje fall mot avgift kan lämnas ut till de arbetande medlemmar som verkligen behöver det.

Sara Milstead,
Aftonbladet

Anders Forsström,
Dagens Nyheter

Jan Spångberg,
Expressen

Patrik Dokk,
TT Nyhetsbyrån

Margareta Levin Blekastad,
Norrtelje tidning

David Hylander,
Dagens Industri

Torbjörn Ek,
Aftonbladet

Mia Tottmar,
Dagens Nyheter

Anders Hovne,
Omni

Kommentarer

7 svar till ”Dagspressdistriktet: ”Vi kräver att presskortet är kvar””

  1. Så riktigt och rätt att det ska finnas möjlighet till fysiska presskort, endast Sverige har drivit digitaliseringen in absurdum.

  2. Instämmer! Och varför skulle inte aktiva seniorer kunna fortsätta bevaka sina specialområden utomlands?

  3. Instämmer! Rena hjärnsläppet att ta bort det fysiska presskortet. Någon på förbundet har tänkt fullkomligt fel eller aldrig jobbat journalistiskt ute i världen. Gör om och gör rätt!

  4. Kan bara instämma till fullo! Frågar mig om de på förbundet som fattat beslutet någonsin arbetat utomlands som reporter.

  5. Det är bara seniorer som med näbbar och klor vill hålla kvar sin yrkesidentitet som vill ha fysiska presskort.
    De må inte skriva eller fotografera i tjänsten längre men tänk om någon skulle ringa och kalla ut på ett uppdrag igen?

  6. Vilka är förbundet till för? Medlemmarna eller personalen på kansliet? Först tar förbundet beslutet att sälja Journalisternas hus på Vasagatan i Stockholm och kansliet flyttar till dyra, hyrda lokaler. Sedan ställs försäljningen in på grund av vikande fastighetsmarknad. Nu står lokalerna tomma, enligt uppgift i väntan på renovering och uthyrning. Är det inte dålig ekonomi att flytta först och (inte) sälja sedan? Men det har förbundet råd med, däremot inte att fixa fysiska presskort åt de medlemmar som behöver sådana.
    För mej fungerar det digitala kortet men de som behöver ha ett fysiskt bör få ett.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler videos
Fler avsnitt