Gå direkt till textinnehållet

Frilansar protesterade utanför SvD ”Ett fel som pågått i 20 år”

Chefredaktören Lisa Irenius mötte de protesterande frilansarna vid ingången till Svenska Dagbladet. Men hon avböjde tårtan som erbjöds. UPPDATERAD

Ett 30-tal personer i färgstarka västar och med händerna fulla av flygblad stod under fredagen utanför Svenska Dagbladets redaktion intill Centralstationen i Stockholm. De var där för att visa sitt missnöje med arvodena för frilansande kulturrecensenter. 

– Jag fakturerade min första text 2005, och jag ligger kvar på samma arvode idag. Så vi kan i princip fira 20 år med samma ersättning, säger Håkan Lindgren, frilansande kulturskribent.

Han är en av fem frilansande recensenter som förhandlat med Svenska Dagbladet. Förhandlingar som han menar inte nått någonstans. 

– Vi har sagt det som vi säger här i dag men vi har inte kommit en centimeter. Men vi har räknat med att det här kommer att ta tid. 

Frilansarnas aktion har fått stor uppmärksamhet. SVT Kultur skickade ett team för att bevaka. Foto: Tor Johnsson. 

Enligt Håkan Lindgren är det ett 50-tal frilansande kulturskribenter som tillsammans diskuterat frågan om ersättning. Då har en bild framkommit av att arvodena spretar mellan de olika skribenterna. 

– När man skriver en text får man veta ”det här är ersättningen för den här typen av text”. Det vi har märkt när vi börjat prata med varandra är att det som alla tror är ett standardarvode skiljer sig rätt mycket åt. För en standardlitteraturrecension är på 3 800-4 000 tecken – och det visar sig att folk får 3 500, 4 000, 4 500 kronor, kanske till och med lite mindre eller mer. Men det har vi inte vetat, för det har aldrig varit några förhandlingar kring ersättningen, säger Håkan Lindgren. 

När manifestanterna samlades utanför Svenska Dagbladets lokaler möttes de av chefredaktören Lisa Irenius.  

Lisa Irenius mötte frilansarna utanför redaktionen. Foto: Lucas De Vivo

Under gårdagen sa Lisa Irenius i en mejlkommentar till Journalisten att hon ansåg att arvodena var på en rimlig nivå, något som väckt irritation hos de som står bakom upproret. Hon fick en fråga från en närvarande kring vad hon menat. 

– Det var en fråga om grundarvoden. Vi framhåller att vi har individuella arvoden, det har vi för alla tjänster som vi köper in och det gäller även de här texterna. Ser man i stort på hur kulturjournalistiken utvecklats så har vi gjort flera satsningar och jag skulle på ett övergripande plan säga att arvodena har höjts, säger hon. 

Publikfråga: Men det måste ju finnas ett värdigt golv även om man förhandlar individuellt?
– Jag tycker det är ett värdigt golv faktiskt, säger Lisa Irenius. 

Höjs det varje år, som din lön?
– Nu höjde vi 20 procent, drygt, i våras för litteraturkritiken, säger Lisa Irenius och fortsätter:

– Som ni vet är det ett jättetufft läge för mediebranschen. Det är sviktande annonsmarknad och för prenunerationer. Men jag fortsätter gärna prata om det här. 

Lisa Irenius fick flera frågor från de närvarande, men uppmanade till fortsatta samtal. 

– Vi kan prata vidare om detta, säger hon. 

Därefter försökte de samlade att bjuda på en tårta, där de skrivit: ”20 år med samma arvode”.

Lisa Irenius uppgav dock att hon måste tillbaka till ett möte, och hann inte heller ta en intervju med Journalisten. Tårtan skickades istället upp till redaktionen. 

Tårtan skickades upp till redaktionen, då Lisa Irenius inte ville ha. Foto: Tor Johnsson.

Håkan Lindgren tycker inte att den 20-procentiga höjningen som skedde i våras är tillräcklig. 

– Vi är inte så imponerade av den. Det innebar en höjning med 500 kronor för vissa personer som hade låg ersättning. Samtidigt får de som skriver för Aftonbladet för motsvarande texter nästan dubbelt så hög ersättning, säger han.

– Vi har ställt upp år efter år för samma arvoden, och det enda vi fått för det är att redaktionerna vant sig vid att göra tidning med en frilansbudget som är 20 år gammal, lägger han till. 

Loretto Villalobos, som skriver scenkonstkritik för SvD, har också suttit i förhandlingsdelegationen.

– Lisa Irenius har haft alla möjligheter att rätta till ett fel som pågått i 20 år. Men hon tycks inte vara intresserad av att ta den chansen, i alla fall inte på kollektiv nivå, säger hon. 

Även Per Klingberg har suttit med i delegationen. Han utesluter inte att flera åtgärder kan vidtas framöver, om inte Svenska Dagbladet möter frilansarnas krav. 

– Vi har diskuterat en rad möjliga nästa steg, men vår förhoppning är att det ska komma till en förändring när vi påkallar orimligheten i våra villkor, säger han. 

Fler avsnitt