Gå direkt till textinnehållet

SvDs chefredaktör: ”Arvodena ligger på en rimlig nivå”

Svenska Dagbladets chefredaktör Lisa Irenius delar inte bilden att tidningens ersättning till kulturfrilansarna är lägre än andra storstadstidningars, och menar att det är en fråga om prioriteringar. ”Kritiken är en viktig del men kulturjournalistiken består idag också av så mycket mer, som vi vet är väldigt efterfrågat av våra läsare”, skriver hon i ett mejl till Journalisten.

På fredag tänker Journalistförbundet hålla en manifestation utanför Svenska Dagbladets redaktion i protest mot låga frilansarvoden. Enligt förbundet får frilansande kulturkritiker en ersättning som motsvarar en heltidslön på 11 000 kronor i månaden, och ersättningen har inte höjts väsentligt på 20 år. 

SvDs chefredaktör Lisa Irenius, som fram till för någon vecka sedan var tidningens kulturchef, har inte tid för en telefonintervju med Journalisten men skriver i ett mejlsvar att hon inte delar den bild av situationen som Journalistförbundet målar upp. 

”Generellt sett tycker jag att vi ligger på en rimlig nivå. I våras höjde vi våra grundarvoden för litteraturrecensioner med drygt 20 procent. Samtidigt är det så att vi på kulturredaktionen och hela SvD framför allt tillämpar individuella arvoden för textinköp, precis som vi gör ifråga om andra tjänster vi köper in. Jag delar inte bilden att SvD skulle betala sämre än andra tidningar sett till kulturmaterialet i stort”, skriver hon.

Annons Annons

Är det rimligt att frilansarna i praktiken fått sänkta arvoden över 20 års tid samtidigt som anställdas löner samma period ökat med upp mot 25 procent?
”Jag känner inte igen den uträkningen. Vi har under de senaste åren gjort en rad olika satsningar på kulturjournalistiken, och även höjt arvoden i flera avseenden. Kritiken är en viktig del men kulturjournalistiken består idag också av så mycket mer, som vi vet är väldigt efterfrågat av våra läsare, alltifrån fördjupande reportage och idétexter till nyhetsbrev och poddar”. 

Journalistförbundet framhåller i ett pressmeddelande att Lisa Irenius själv när hon tillträdde som ny chefredaktör framhöll värdet av kulturjournalistiken. Lisa Irenius menar dock att det inte finns något motsatsförhållande mellan det och arvodesnivån:

“Kulturjournalistiken är väldigt viktig för SvD och jag menar alltså att det avspeglas i arvodesnivåerna sett till en övergripande nivå. Människors kulturvanor och det digitala medielandskapet har förändrats markant det senaste decenniet, det är rimligt att det också återspeglas i kulturredaktioners prioriteringar och satsningsområden”.

Lucas De Vivo
Hanna Lundquist

Fler avsnitt
Fler videos